Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na cestu do Chorvátska v požičanom aute potrebujete splnomocnenie
Zdielať na
Krimi

Na cestu do Chorvátska v požičanom aute potrebujete splnomocnenie

BRATISLAVA / Obľúbená rubrika Ako to nespackať sa vracia. Na otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, bude odpovedať policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Jana sa s priateľom chystá na dovolenku do Chorvátska. Pokazilo sa im auto, a tak si chcú požičať druhé od strýka. Dopočuli sa, že vraj musia mať úradne potvrdené splnomocnenie v chorvátskom jazyku na vedenie požičaného auta.

"Inak nám vraj hrozí pokuta až 500 eur. Nevieme, či to tak je, a ak áno zaujíma ma, či môže byť splnomocnenie aj v inom jazyku," pýta sa Jana. "Odporúčam mať so sebou plnomocenstvo úradne overené od majiteľa vozidla v chorvátskom alebo anglickom jazyku. Ak splnomocnenie mať nebudete, pokuta nehrozí, ale vyhnete so možným a niekedy aj vážnym komplikáciám," tvrdí policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Stránkové dni

S cestovaním súvisí aj ďalšia otázka. Čitateľa zaujíma, či polícia neuvažuje, aby pracoviská, kde sa vybavujú cestovné pasy, ale i občianske a vodičské preukazy, mali stránkové dni počas celého týždňa.

"Polícia v tejto agende vyšla v poslednom období ústretovo voči občanom. Pokiaľ ide o oddelenia dokladov, tie sú otvorené štyri dni v pracovnom týždni. Jediný nestránkový deň je vo štvrtok, ale aj v tento deň sa dodávajú takzvané urýchlené doklady," tvrdí Ábel.

Klientské centrá

V niektorých mestách sú zriadené aj klientské centrá. Tam si môžete vybaviť doklady počas každého pracovného dňa.

Juraja z Vyšnej Sitnice zaujíma, či môžu policajti udeliť iba blokovú pokutu vodičovi, ktorý pri dychovej skúške nafúkal viac ako jedno promile. "Blokovú pokutu na mieste udeliť nemôže. Takáto osoba je predvená na policajný útvar, následne je obvinená zo spáchania trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky," povedal Ábel.

Dalibora zo Serede zaujíma, či môžu policajti v uniforme na verejnosti fajčiť. Napríklad na hlavnej železničnej stanici v Bratislave. "Zákon o ochrane nefajčiarov platí pre všetkých fajčiarov a takisto aj pre policajtov," dodáva Ábel.

Ľubomír Ábel odpovedal na vaše otázky:

Zdielať na

Najčítanejšie správy