Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako pripraviť štátny rozpočet o peniaze? Neplaťte pokuty
Zdielať na

Ako pripraviť štátny rozpočet o peniaze? Neplaťte pokuty

BRATISLAVA / Obľúbená rubrika Ako to nespackať sa vracia. Na otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, bude odpovedať policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Bezpečnostný pás vo väčšine prípadov vie posádke auta zachrániť život. Jozef z Bratislavy má ale zdravotné problémy. Zaujíma ho, či existuje výnimka v používaní bezpečnostných pásov. 

"Mám problém s dýchaním a aj so srdcom. Bezpečnostný pás v aute mi sťažuje dýchanie," sťažuje sa Jozef.

"Výnimku umožňuje zákon. Je ale potrebné mať u seba lekárske potvrdenie, na ktorom musí byť vyznačená doba platnosti. Potvrdenie nesmie byť staršie ako dvanásť mesiacov," vysvetľuje policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Objektívna zodpovednosť

Viacerí vodiči nachádzajú vo svojich poštových schránkach pokuty, ktoré im polícia zaslala v rámci objektívnej zodpovednosti.

"Je pravda, že za nedodržanie značky STOP je pri bežnej objektívnej zodpovednosti pokuta až 300 eur a pri bežnej kontrole to má vodič len za 150 eur?," pýta sa Karol z Brezna.

"Pri priestupku možno uložiť sankciu od 150 do 800 eur. Čiže tá pokuta na mieste môže byť oveľa vyššia," ozrejmuje Ábel.

Nosič na streche

Vodič Milan z Vranova nad Topľou si chce dať namontovať strešný nosič na bicykel a lyže. Nevie ale, či ho musí mať zapísaný v technickom preukaze.

"Pri montáži držiakov na lyže nie je potrebné takýto úkon zaznamenať v osvedčení. Odporúčam ale odbornú montáž a aby bola v súlade s platnými predpismi," odpovedá viceprezident.

Pokuta za priestupok

Vodiča z Čadce zaujíma, či pri škodovej udalosti, ktorú rieši polícia, no výška škody je zanedbateľná, musí vinník zákonite dostať pokutu za priestupok.

"Sadzobník v osobitných prípadoch umožňuje, aby policajt riešil aj takéto porušenie vzhľadom na viaceré skutočnosti," skonštatoval.

S Ľubomírom Ábelom sa sa zhovárala redaktorka Denisa Pirníková:

Najčítanejšie správy