Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za neosvetlené evidenčné číslo hrozí pokuta
Zdielať na

Za neosvetlené evidenčné číslo hrozí pokuta

BRATISLAVA / Obľúbená rubrika Ako to nespackať sa vracia. Na otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Jána zaujíma použitie slnečnej clony. Najmä to, prečo ju v televízii a tlači propagujú, keď za jej používanie hrozí pokuta?

"Slnečná clona zatiaľ nie je povolená ako doplnkové príslušenstvo vozidla, a preto jej používanie je v rozpore so zákonom. Policajti prednostne riešia takýto priestupok napomenutím. Upozornia vodiča na možné riziká. Pokuta môže byť na mieste až do výšky 50 eur," ozrejmuje Ábel.

Vodičský preukaz

Milan sa zaujíma o vodičský preukaz. O svoj prišiel ešte v roku 2004 počas skúšobnej doby. Pokutu zaplatil, preukaz si ale nevyzdvihol a na dlhý čas odcestoval do zahraničia. Teraz sa vrátil a bez dokladu o zaplatení mu vodičské oprávnenie vydať nechcú.

"Z dôvodu častého sťahovania doklad nájsť neviem. Obrátil som sa aj na policajné archívy na okresnom dopravnom inšpektoráte i na štátny archív, kde ho neevidujú. Ako sa opätovne dostanem k môjmu oprávneniu?," pýta sa Milan.

"Navrhujem, aby svoju žiadosť s uvedením osobných údajov s dôverou adresoval odboru dopravnej polície Prezídia policajného zboru, ktorý danú vec preverí a zabezpečí vyriešenie tejto záležitosti," uviedol viceprezident.

Neosvetlené evidenčné číslo

Peter zase chce vedieť, aký postih ho čaká, ak mu nesvieti osvetlenie evidenčného čísla. V Nitre za to policajti údajne odoberajú vodičský preukaz alebo dokonca evidenčné číslo.

"Na vozidlách, ktoré sú opatrené evidenčným číslom, sú vždy predpísané aj svietidlá osvetľujúce evidenčné číslo, aby bolo viditeľné za zníženej viditeľnosti. Ak teda ale v tme nesvietia, pokladá sa evidenčné číslo za nečitateľné a vodič sa dopúšťa priestupku. Takéto vozidlo nesmie použiť v cestnej premávke a za porušenie zákona možno uložiť pokutu do 50 eur. Za tento priestupok nie je možné zadržať vodičský preukaz, možno ho zadržať za insolventnosť," ozrejmil Ábel.

Dieťa na ulici

Rodičia sa pýtajú, či je pravda, že ak policajti zastavia po desiatej večer dieťa mladšie ako 15 rokov, volajú rodičom alebo ho odvezú domov.

"Je na konkrétnom príslušníkovi policajného zboru, ako konkrétnu situáciu vyhodnotí, či je ohrozený život a zdravie osoby a podľa toho zvolí adekvátny prístup," uzavrel viceprezident.

Na otázky čitateľov odpovedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy