Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajt môže byť v uniforme aj mimo služby, nemá len menovku
Zdielať na

Policajt môže byť v uniforme aj mimo služby, nemá len menovku

BRATISLAVA / Obľúbená rubrika Ako to nespackať sa vracia. Na otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Policajti v službe nosia uniformu. Zdena ale zaujíma, či je muž zákona povinný sa po skončení pracovnej doby prezliecť do civilu, alebo môže v uniforme ísť domov.

"Policajt nemá povinnosť po skončení výkonu služby sa prezliecť do civilu. Môže ísť aj v uniforme. Keď nie je v službe, nemá menovku," ozrejmuje policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Autosedačka

Milana zaujímalo, čo robiť v situácii, ak matka počas dlhšej cesty autom odmieta mať dieťa v detskej sedačke.

Žena svoje konanie zdôvodňuje tým, že dieťa pod bezpečnostnými pásmi "trpí" a len pre nejaké hlúpe predpisy ho nenechá stresovať.

"Za prepravu detí zodpovedá ten, kto ich sprevádza. Pokiaľ také osoby nemajú sprievod, odpovedá za ich prepravu rodič. Za nepoužitie bezpečnostného pásu alebo autosedačky hrozí pokuta v blokovom konaní 50 eur, v správnom sto," hovorí Ábel.

Segway na chodníku

Viera má otázku ohľadne jazdy segway po chodníku. Zaujímalo by ju, či biudú policajti kontrolovať dodržiavanie pravidiel pri jazde na dvojkolesových elektromobiloch.

"Polícia bude vykonávať kontroly na segway. Mobilita jednej skupiny nemôže ohrozovať mobilitu druhej," konštatuje Ábel.

Na otázky čitateľov odpovedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy