Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Je záznam z kamery v aute pre políciu dôkazom?
Zdielať na

Je záznam z kamery v aute pre políciu dôkazom?

BRATISLAVA / Obľúbená rubrika Ako to nespackať sa vracia. Na otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Kamery do auta v prvom rade slúžia pre majiteľov vozidiel ako prostriedok na dokázanie ich neviny, v prípade nehody. Jána ale zaujíma, či prostredníctvom záznamu môže upozorniť políciu na cestného piráta.

"Priestupky proti bezpečnosti a plynulosti PZ objasňuje a prejednáva PZ. Treba zdôrazniť, že každý má návrh na prejednanie priestupku, ak chcete oznámiť spáchanie priestupku napríklad prekročenia rýchlosti, máte stanovené práva zo zákona, ale aj pozor, povinnosti. Musíte uviesť všetky okolnosti podozrenia - miesto, čas a samozrejme aj dôkaz - videonahrávku," hovorí viceprezident.

Sanitky v tuneli

Ľubicu zaujíma, či vozidlá záchrannej služby môžu mať pri prejazde tunelom zapnutú svetelnú a zvukovú signalizáciu, keďže ich intenzita sa v ňom znásobňuje.

"Vodič sanitky zo zapnutými výstražnými znameniami je povinný dbať na potrebnú opatrnosť tak, aby iných účastníkov cestnej premávky neohrozil. Pokiaľ by v tuneli ohrozoval ostatných vodičov, aj keď mu to zákon neukladá, že by mal svetlá vypnúť, ja by som odporúčal, aby ich vypol, aby predišiel nebezpečenstvu," tvrdí Ábel.

Štekajúci pes

Ľubomír sa nevie v noci v pokoji vyspať. Jeho susedov pes v nočných hodinách šteká a zavýja. Volal preto na 158, ale ako tvrdí, operačný dôstojník ho nechcel vypočuť a zložil mu telefón.

"Policajt musí bezodkladne prijať oznámenie o páchaní priestupku a ak treba vykonať aj zákrok. Následne spíše oznámenie a postúpi príslušnému orgánu na objasnenie toho priestupku. V tomto prípade je to obvodný úrad," povedal Ábel.

Na otázky čitateľov odpovedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel:

Najčítanejšie správy