Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Občerstvenie bez pokuty. Piť a jesť za volantom zákon nezakazuje
Zdielať na

Občerstvenie bez pokuty. Piť a jesť za volantom zákon nezakazuje

BRATISLAVA / Obľúbená rubrika Ako to nespackať sa vracia. Na otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Eva si v Bratislave zakúpila prívesný vozík do 750 kilogramov. Dostala prevozné značky a chystá sa na východ Slovenska. "Zaujíma ma, či môžem ísť s plne naloženým vozíkom z Bratislavy na východ, a to na prevozných značkách. Kde ho potom prihlásim na polícii?" pýta sa.

"Ak takýto príves prepravujete do miesta bydliska, nie je problém ho naložiť vašimi vecami, po prípade tovarom. Pozor ale na povolenú maximálnu hmotnosť prívesu," odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Prevozná značka, ktorú ste dostali od predajcu, potom poslúži na prihlásenie do evidencie, a to v mieste trvalého bydliska.

Kde môžu zastavovať?

Petra zo Žiliny trápia policajné hliadky, ktoré merajú a zastavujú vozidlá priamo na zastávke MHD či v tesnej blízkosti križovatky.

"Toto sa pravidelne opakuje na zastávke Furdekova v mestskej časti Strážov Žilina a autobus v mnohých prípadoch tak nemá kde zastaviť," hovorí.

"Podľa platného interného predpisu Prezídia Policajného zboru, miesto na zastavovanie vozidiel v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, vždy určí veliteľ hliadky tak, aby nedošlo k ohrozeniu iných účastníkov cestnej premávky. Dám preveriť túto situáciu a ak sa potvrdia takéto poznatky, tak prijmeme adekvátne opatrenia," tvrdí Ábel.

Občerstvenie za volantom

"Počas šoférovania by sme sa mali plne venovať vedeniu vozidla , netelefonovať bez hands free a sledovať situáciu v cestnej premávke. Môžeme sa ale napiť alebo najesť bez hrozby pokuty?" pýta sa Andrej.

Tvrdí, že na mnohých cestách 1. triedy sú odstavné plochy vzdialené od seba aj desiatky kilometrov a nemá kde zastaviť. Zaujíma ho, čo môže za to dostať pokutu a či sa to v horúcom počasí viac toleruje.

"Zákon o cestnom poriadku zakazuje počas jazdy jesť, piť a fajčiť iba vodičom a spolujazdcom motocyklov a vodičom pracovných strojov s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou nad 45 kilometrov za hodinu. Ostatní vodiči to zakázané nemajú. Ale vzhľadom na tragické smrteľné nehody odporúčam venovať sa plne vedeniu vozidla a na občerstvenie využiť čerpacie stanice, parkoviská alebo vybudované odpočívadlá, ktoré sú vďaka Národnej diaľničnej spoločnosti v posledných rokoch vo veľmi dobrom stave," hovorí Ábel.

Pozrite si odpovede policajného viceprezidenta v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy