Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Málo viditeľné značky nie sú výhovorka. Ak ju policajt vidí, dostanete pokutu
Zdielať na

Málo viditeľné značky nie sú výhovorka. Ak ju policajt vidí, dostanete pokutu

BRATISLAVA / Obľúbená rubrika Ako to nespackať sa vracia. Na otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Ak vodič prehliadne dopravnú značku, hrozí mu pokuta. A to aj v prípade, že si myslí, že značka nie je dostatočne viditeľná. Diváka Ondreja zaujímalo, či to platí aj v noci pri značkách, ktoré nemajú reflexnú vrstvu alebo sú po rokoch skorodované.

"Dopravné značky sa vyhotovujú podľa technickej normy. Ak policajt uloží pokutu za nerešpektovanie pokynu vyplývajúceho z dopravnej značky, je dôvodný predpoklad, že táto je viditeľná a zrozumiteľná, inak by sám nebol schopný spáchanie priestupku spoľahlivo preukázať," vysvetľuje Ábel.

V prípade, že vodič s tým nesúhlasí, môže byť priestupok postúpený na dopravný inšpektorát, kde sa objektívne posúdi viditeľnosť značky.

Dôležitý doklad

Ďalší divák dočasne odhlásené auto predal za symbolickú sumu známemu, aby ho dal zošrotovať. Doklad o tom ale nemá a na úradoch ho žiadajú.

"V tomto prípade je jediným možným riešením vyhlásenie vozidla za fyzicky neexistujúce, kedy potrebujete vec riešiť najskôr s okresným úradom životného prostredia, kde po zaplatení príslušného poplatku vydajú potvrdenie, na základe ktorého môžno vozidlo vyradiť z evidencie na dopravnom inšpektoráte," informuje Ábel.

Na zelenú

Divák Ján z Popradu išiel na križovatke na zelenú, no aj tak ho policajt zastavil.

Policajt mu chcel dať pokutu, nakoniec mu ju ale nedal a pustil ho len s ústnym napomenutím. Zaujíma ho, kto mal pravdu.

"Pravdu mal policajt, pretože vodič nesmie predchádzať pri jazde cez križovatku a v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá nie je dostatočná na bezpečné dokončenie predchádzania pred úrovňou križovatky. Predchádzať sa smie motocykel alebo cyklista," vysvetľuje Ábel.

Na divácke otázky odpovedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Pozrite sa:

Najčítanejšie správy