Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Auto možno prepísať na dieťa, ktoré má najmenej 15 rokov
Zdielať na
Krimi

Auto možno prepísať na dieťa, ktoré má najmenej 15 rokov

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

"Môžem mať na vozidle označenie ´ZŤP´, ak nemám parkovací preukaz? Nechcem využívať výnimky platné pre parkovací preukaz, len požiadať ostatných účastníkov premávky, že vozidlo riadi držiteľ preukazu ZŤP," pýta sa divák.

"Samozrejme, takýto symbol napríklad v podobe nálepky môžete mať na svojom vozidle a z preventívneho hľadiska to nie je zlý nápad, ale nemáte nikde záruku, že vás budú ostatní účastníci naozaj rešpektovať. Vodiči veľmi dobre vedia, že oprávnené orgány k tomuto účelu vydávajú parkovací preukaz pre osobu so zdravotným postihnutím, ktorý oprávňuje k určitým výhodám v celej Európskej únii," odpovedá Ľubomír Ábel. 

Prepis auta na vnuka

Milica má 6-ročného vnuka a chcela by na neho prepísať auto, ktoré nepoužíva. Na dopravnom inšpektoráte ju odbili s tým, že to nejde.

"Držiteľ vozidla je osoba, ktorá ho reálne využíva a je zodpovedná za priestupky  a delikty spáchané prevádzkou vozidla. Pri prepísaní vozidla musí mať vnuk aspoň 15 rokov, takže nie je možné uviesť držiteľa 6-ročného. Takéto dieťa však môže byť evidované ako vlastník vozidla, spravidla sa jedná o osobitné prípady v náväznosti na poskytnutie štátneho príspevku pre osoby ŤZP alebo v dedičskom konaní," vysvetľuje viceprezident.

Prevŕtanie značiek

Divák sa pýta, či je možné prevŕtať evidenčné číslo, "aby som nemusel použiť podznačky a mohol naskrutkovať EVČ do závitov pripravených na podznačky".

"Podľa platného zákona o cestnej premávke tabuľka s evidenčným číslom nesmie byť pripevnená spôsobom, ktorý narušuje jej celistvosť a znemožňuje jej čitateľnosť alebo identifikáciu. To znamená, že tabuľku nie je možné prevŕtať, ale je možné pripevniť ju napr. prostredníctvom štandardných plastových podložiek," ozrejmuje Ábel.

Pes ako spolujazdec

Katarínu by zaujímalo, keď chce odviezť malého psíka v aute, či môže zviera odviezť na sedadle spolujazdca a musí byť pripútaný.

"Pri preprave živých zvierat nesmie byť ohrozená bezpečnosť vodiča a prepravovaných osôb, bezpečnosť prepravovaných zvierat ani bezpečnosť cestnej premávky. Doporučujem umiestniť zvieratá do prenosných zariadení ako prepraviek, ktoré musia byť zabezpečené tak, aby pri zmene rýchlosti a smeru jazdy vozidla sa voľne nepohybovali," odpovedá viceprezident.

Policajný viceprezident odpovedal na otázky divákov. Pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy