Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Auto môže vlastniť aj dieťa, v špecifických prípadoch
Zdielať na

Auto môže vlastniť aj dieťa, v špecifických prípadoch

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Vodičský preukaz môžete vlastniť akonáhle dovŕšite 18 rokov. Diváka Pavla ale zaujíma, či môže auto vlastniť mladistvý alebo maloletý. Má totiž štrnásťročného syna a nevie, či na neho môže auto prihlásiť.

"Vlastníkom motorového vozidla môže byť aj maloleté dieťa – tento princíp sa používa napríklad pri poskytnutí príspevku na kúpu vozidla pre ťažko postihnuté deti alebo v dedičskom konaní. Na maloletú osobu je možné prihlasovať vozidlo len prostredníctvom zákonného zástupcu," vysvetlil Ábel.

Auto na prácu

Jozef má staré auto bez papierov, bez evidenčných čísel. Používa ho na prácu na roli približne dvakrát do mesiaca a chce vedieť, či je možné ho prihlásiť na zvláštne papiere, v hodnote 33 eur na tri roky, aby ho mohol legálne využívať.

"Na vozidlo, ktoré nemá predpísané doklady a evidenčné číslo, pričom ho chcete využívať na poľnohospodárske a lesnícke práce,  je možné požiadať o pridelenie zvláštneho evidenčného čísla „C“. Stačí na polícií podať žiadosť, uviesť údaje o vozidle, doložiť fotografie vozidla,  uviesť predpokladanú trasu a čas používania," vysvetlil Ábel.

Viac detí ako autosedačiek

Janka má tri deti vo veku od 4 až 7 rokov. Vzadu v aute sa jej zmestia iba dve autosedačky. Zaujíma ju, či môže jedno dieťa usadiť v autosedačke alebo v podsedáku na predné sedadlo vedľa vodiča.

"V tomto prípade môže 6 ročné dieťa mimo obce prepravovať na prednom sedadle spolujazdca iba v autosedačke, prípadne podsedák v kombinácií s bezpečnostnými pásmi.  Ak nie je vo vozidle dostatočný počet autosedačiek, môže sa tretie dieťa staršie ako 3 roky na zadných sedadlách pripútať bezpečnostným pásom," informoval Ábel.

Janka sa ďalej pýta, či je pravda, že keď ide iba v rámci obce vyzdvihnúť deti zo školy, nemusia sedieť v autosedačkách, ale stačí keď sú pripnuté pásom.

"Pri príležitostnej preprave osôb v obci je možné dieťa staršie ako 3 roky pripútať na zadných sedadlách bezpečnostným pásom. Ale to naozaj radšej len vo výnimočných prípadoch," varuje Ábel.

Policajt bez preukazu

V prípade, že policajt stratí služobný preukaz alebo mu ho ukradnú, aký trest sa za to udeľuje? pýta sa ďalší divák.

"Pri strate služobného preukazu nemôže byť len udelená výčitka, začína to písomným pokarhaním až odobranie 15 percent z platu po dobu troch mesiacov," vysvetľuje Ábel.

Nadriadený ale prihliada na okolnosti a doterajšie výsledky podriadeného policajta.

Policajný viceprezident odpovedal na otázky divákov. Pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy