Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Predchádzanie a obchádzanie cez plnú čiaru je rozdiel. Hrozí vysoká pokuta
Zdielať na
Krimi

Predchádzanie a obchádzanie cez plnú čiaru je rozdiel. Hrozí vysoká pokuta

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Angelika z Popradu sa pýta, či urobila chybu, ak s autom predbiehala cez plnú čiaru bager, ktorý išiel nižšou rýchlosťou ako 30 kilometrov za hodinu. Tento jej manéver si všimli policajti.

"Tvrdili, že mi musia dať pokutu 150 eur, ale keď som sa ohradila, že to bola prekážka na ceste, tak začali špekulovať, že to len v prípade ak sa ponáhľam. Tak som musela na mieste zaplatiť desať eur," hovorí.

"Na tom úseku cesty ktorá je označená vodorovnou dopravnou značkou - V1a, Pozdĺžna súvislá čiara, je zakázané predchádzať iné vozidlá, ak to nie je potrebné na obchádzanie alebo odbočovanie na miesto mimo cesty alebo na poľnú, lesnú cestu alebo na vchádzanie na cestu, pričom nesmú byť ohrození ostatní účastníci cestnej premávky. O obchádzanie by sa jednalo vtedy, pokiaľ vodič obchádza vozidlo, ktoré zastavilo alebo stojí – teda žiadne pohybujúce sa vozidlo, respektive obchádza pevnú prekážku alebo chodca. Vo vašom prípade mali policajti pravdu, lebo ste porušili pravidlá v cestovnom poriadku závažným spôsobom a pokuta v tomto prípade je až do výšky 150 eur. Pravdepodobne pri ukladaní pokuty policajti zvážili okolnosti spáchania priestupku, napríklad, či ste niekoho bezprostredne ohrozili, váš postoj k previneniu, doterajšie sankcie a udelili pokutu nižšiu," vysvetľuje viceprezident.

Nevhodné svetlá

Ján si pred pár dňami kúpil ojazdené auto. Po kontrole predných svetlometov zistil, že na miesto obrysových svetiel má dve modré diódy. Zaujíma ho, či takéto nastavenie predných svetiel nie je v rozpore s predpismi.

"Určite to je v rozpore s predpismi, pretože podmienky osvetlenia vozidla sú súčasťou schválenia technickej spôsobilosti vozidla, predpísaný je počet, ako aj farba každého osvetlenia. Modré diódy však nie sú povolené na bežných vozidlách. Ak vám môžem poradiť, vymeňte si uvedené LED žiarovky za typizované na vaše vozidlo, lebo inak vám pri policajnej kontrole hrozí pokuta a zadržanie OEV," vystríha Ábel.

Značky k autu

Jozef by si rád v Rakúsku kúpil ojazdené auto. Nevie ale, či si má kúpiť prevozné značky a s nimi auto dopraviť, alebo mu ich vydá rakúsky úrad. Zaujíma ho aj cena takýchto .

"Ak chcete zakúpiť vozidlo v Rakúsku a doviezť ho po vlastnej osi, je nutné, aby vám príslušný úrad alebo predajca vozidiel v Rakúsku vydal prevozné značky a doklady k vozidlu (osvedčenie o evidencii). Celkový poplatok je 180 eur, je v tom zahrnuté aj povinné zmluvné poistenie vozidla a doba platnosti je  prevozných značiek – modrej farby je 5 dní," vysvetľuje Ábel.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy