Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ak si chcete nechať staré auto na súčiastky, musí ostať prihlásené
Zdielať na
Krimi

Ak si chcete nechať staré auto na súčiastky, musí ostať prihlásené

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Jána by zaujímalo, či sa dajú vybaviť na štvorkolku zvláštne evidenčné čísla typu C. "Alebo ako by som ju mohol prihlásiť, keď k nej nemám technický preukaz a potrebujem občas jazdiť po ceste 2. a 3. triedy," pýta sa Ján.

"Je potrebné uviesť, že zvláštne evidenčné číslo obsahujúce písmeno C, sa môže prideliť motorovému vozidlu a prípojnému vozidlu, ktoré ale nie sú schválené na prevádzku v premávke na pozemných komunikáciách podľa osobitného predpisu, ak sú používané na poľnohospodárske práce alebo lesné práce, na základe žiadosti jeho vlastníka. Z uvedeného vyplýva, že zvláštne evidenčné číslo nie je určené na akékoľvek vozidlo, ktoré sa inak nedá prihlásiť do evidencie. Štvorkolka už vôbec nie je typicky považovaná za vozidlo určené na poľnohospodárske alebo lesnícke práce," ozrejmuje Ľubomír Ábel.

Evidenčné číslo typu C môžete dostať len na vlastnoručne vyrobený traktor, vlečku alebo inak podomácky vyrobené vozidlo.

Odhlásenie automobilu

Emrich sa pýta, či je možné odhlásiť automobil aj bez jeho predchádzajúce zošrotovania. Auto by chcel nechať na súčiastky.

"Ak ide o štandardné osobné vozidlo, tak je potrebné vozidlo odovzdať na spracovanie oprávnenému subjektu na zošrotovanie a následne vyradiť z evidencie. Ponechanie takéhoto vozidla po vyradení z evidencie nie je možné," odpovedá viceprezident.

Spätné zrkadlo

"Chcel by som sa spýtať, či musí byť v osobnom vozidle spätné zrkadlo, ktoré je umiestnené v strede čelného skla, lebo veľakrát zavadzia a myslím si, že je nepotrebné. Môžem ho odstrániť?, pýta sa Juraj.

"Vnútorné spätné zrkadlo má priamy vplyv na bezpečnosť cestnej premávky, najmä čo sa týka vodiča pri výhľade dozadu. Ak bolo vozidlo výrobcom vybavené vnútorným spätným zrkadlom, nie je možné ho svojvoľne demontovať," vysvetľuje Ábel.

Stop na diaľnici

Vodiča zastavili na diaľnici D1 v smere z Bratislavy do Trnavy policajti. Dostal aj pokutu, pretože jazdil v strednom jazdnom pruhu.

"Policajti mi ešte vytýkali, že pravý jazdný pruh bol prázdny. Argumentoval som tým, že v pravom jazdnom pruhu sa môže jazdiť rýchlosťou iba 80 kilometrov za hodinu," dodáva.

"Na diaľnici smie vodič motorového vozidla jazdiť rýchlosťou najmenej 80 kilometrov za hodinu. Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo odbočovanie. Obmedzenie rýchlosti jazdy na 80 kilometrov za hodinu v pravom jazdnom pruhu je v danom úseku diaľnice len v úsekoch pred výjazdmi na odpočívadlá alebo pred výjazdmi z diaľnice z dôvodu bezpečnosti cestnej premávky. Následne za nimi je dopravnou značkou opäť určená rýchlosť 110 kilometrov za hodinu," konštatuje viceprezident.

Policajný viceprezident odpovedal na otázky divákov. Pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy