Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Udavačstvo nie je povinné, priestupky oznamovať nemusíte
Zdielať na
Krimi

Udavačstvo nie je povinné, priestupky oznamovať nemusíte

BRATISLAVA / Neoprávnená pokuta a ako neodstať pokutu na stopke. Na otázky v rubrike Ako to (ne)spackať odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Čitateľ sa pýta, či môže dostať pokutu za to, že nič neurobil. Na námesti opilec rozbil lavičku a na druhý deň mu policajti oznámili, že ho zachytila kamera, ako bol na mieste činu a dostal pokutu 50 eur, lebo páchateľa neudal.

Neoprávnená pokuta

"Nie, za takéto konanie pokutu dostať nemôžete. Náš právny poriadok neukladá povinnosť občanovi oznámiť páchanie priestupku, teda nespáchali ste žiadny priestupok," hovorí Ábel.

Päťdesiat eur môžete dostať len za priestupok v cestnej premávke. "Bolo by dobré pre kontrolu uloženej blokovej pokuty uviesť presnejšie údaje, napríklad miesto, čas uloženia blokovej pokuty, útvar policajného zboru a podobne," tvrdí Ábel.

Stopka

Štefan sa pýta na to na to, či poruší zákon, ak na stopke zastaví za iným autom a pohne sa spolu s ním.

"Značka Stoj, daj prednosť v jazde, ukladá vodičovi povinnosť zastaviť vozidlo a dať prednosť v jazde; vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, odkiaľ má na križovatku náležitý rozhľad," vysvetľuje Ábel.

Čiže ak prídete na križovatku ako druhý v poradí a máte rozhľad, tak môžete pokračovať v jazde bez ďalšieho zastavenia.

"Ale pozor na prípady, keď je značka Stoj, daj prednosť v jazde doplnená značkou na vozovke – Priečna súvislá čiara s nápisom „STOP“ vodič každého vozidla je vždy povinný zastaviť na takto vyznačenom mieste tesne pred priečnou čiarou, teda aj druhý alebo tretí v poradí," dodáva viceprezident.

Rubriku Ako to nespackať spracovala redaktorka Veronika Hulíková:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy