Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Milovníkom rýchlej jazdy nepomôže ani antiradar, hrozí im aj tak pokuta
Zdielať na

Milovníkom rýchlej jazdy nepomôže ani antiradar, hrozí im aj tak pokuta

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Nemenovaný muž je pravdepodobne milovníkom rýchlej jazdy a zaujíma ho či na Slovensku môže používať takzvaný antiradar. Ten dokáže včas odhaliť policajné merače rýchlosti. "Vyzerá to ako malá navigácia," prezrádza.

"Zo zákona o cestnej premávke vyplýva, že používanie technických zariadení takzvaných antiradarov a ich umiestnenie napríklad vo vozidle pripravených na použitie je zakázané. A hrozí zato pokuta až do výšky 150 eur," odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Antiradar v Únii

Zaujíma ho tiež, či sú krajiny v Európskej únii, kde je povolené antiradar používať.

"Polícia nemá vedomosť napríklad či takéto zariadenia sú povolené v iných krajinách Európskej únie. Ale ak môžem poradiť, stačí dodržiavať predpisy a vždy je to najlacnejšie a je to bezpečné," hovorí Ábel.

Bez techničáku

Ďalší z vodičov menil farbu na aute, presnejšie biele fólie. Zmenu nahlásil, no doteraz mu neprišiel nový technický preukaz. Pýta sa, či sa má priznať. Obáva sa totiž možnej pokuty za to, že bez techničáku jazdí niekoľko rokov.

"Ak sa zmenila celá farba vozidla, tak súčasťou tejto zmeny mala byť vykonaná aj kontrola originality. Ak však bolo vozidlo olepené len čiastočne, to znamená napríklad kapota tak sa jedná o tzv.zmenu doplnkovej farby, kde sa kontrola originality nevyžaduje. Ak nám zašlete údaje o vozidle radi pomôžeme respektíve poradíme aj v otázke nedoručenia technického preukazu," odpovedá viceprezident.

Na ceste s kočíkom

"Chcela by som sa spýtať, po ktorej strane, keď na ceste nie je chodník, je dovolené chodiť s kočíkom?," pýta sa mamička.

"Chodcom je aj osoba, ktorá napríklad tlačí alebo ťahá sánky či detský kočík. Preto tam kde kočík nie je alebo kde je neschodný chodí sa po ľavej krajnici. Tam kde nie je krajnica alebo kde krajnica je neschodná chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky," hovorí Ábel.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy