Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak šoférujete a potrebujete okuliare, noste ich. Inak zaplatíte 50 eur
Zdielať na

Ak šoférujete a potrebujete okuliare, noste ich. Inak zaplatíte 50 eur

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Aj okuliare prispievajú k bezpečnej jazde. Ak ich potrebujete k šoférovaniu, mali by ste ich mať zapísané vo vodičáku. Dalibor podstúpil laserovú operáciu. Teraz má bezchybný zrak, takže okuliare nepotrebuje. Chce vedieť, čo bude so zápisom vo vodičáku.

"Ak lekár prehliadkou zistí, že vodič nepotrebuje na vedenie vozidla okuliare, vydá vodičovi doklad o zdravotnej spôsobilosti, na základe toho dokladu vám oddelenie dokladov zruší obmedzenie vo vodičskom preukaze a vydá vám nový VP bez obmedzenia," povedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

V správnom konaní 100 eur

V opačnom prípade, keď váš lekár zistil, že okuliare potrebujete, ale šoférujete bez nich, môžete dostať pokutu. "Pokiaľ nebudete mať takýto záznam a budete viesť vozidlo bez okuliarov, v podstate ohrozujete ostatných účastníkov cestnej premávky a môžete dostať pokutu do 50 eur, v správnom konaní do 100 eur," dodáva Ábel.

"Mám motocykel so sajtkou, môžem v nej voziť osoby a deti nad 12 rokov? To znamená seba a dvoch pasažierov?" pýta sa ďalší čitateľ.

Pomalí policajti

"Osoby staršie ako 12  rokov je povolené prepravovať na mieste spolujazdca na motocykli. Vo vašom prípade je miestom tzv. "sajtka". Títo spolujazdci sú povinní počas jazdy používať prilbu. V prípade takejto "trojkolky" môžete viezť dvoch spolujazdcov," vysvetľuje policajný viceprezident.

"Cestou domov stretávam mimo obce, kde je 90-tka, policajtov, ktorí idú dlhý úsek maximálne 50km/h. Je tam plná čiara, takže ich nemôžem predbehnúť. Toto robia aj v obci - kde je 50-ka, idú 30-kou. To sa mám za nimi celý čas vliecť?" pýta sa iný čitateľ.

"Chcem zdôrazniť, že každé pomaly idúce vozidlo môžete predchádzať až v mieste, kde to pravidlá cestnej premávky povoľujú. Pokiaľ máte podozrenie, že policajti porušujú bezdôvodne plynulosť cestnej premávky, pošlite nám presnejšie údaje. Vieme si presne overiť situáciu, či to tak bolo a veľmi rýchlo prijmeme opatrenia vo vzťahu k policajtom," hovorí Ábel.

Diaľničné známky

Od 1. januára začnú platiť aj na Slovensku elektronické diaľničné známky. Keďže je to pre mnohých novinka, stále sa máte načo pýtať. "Nové diaľničné známky budú registrované na ŠPZ.Bude sa dať kúpiť aj na prevozné značky C?"

"Platí povinnosť zakúpenia diaľničnej známky, nie je pritom rozhodujúce, či je slovenské vozidlo riadne evidované na štandardných čiernobielych evidenčných číslach alebo na prevozných s písmenom C. Zakúpenie diaľničnej známky je možné na portáli www.eznamka.sk, kde sa zadá evidenčné číslo krajiny. Systém vie rozpoznať všetky evidenčné čísla, ktoré sa používajú vo svete a vo všetkých relevantných jazykoch," dodáva Ábel.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy