Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za zlý stav auta dostane pokutu jeho vodič, nie majiteľ
Zdielať na

Za zlý stav auta dostane pokutu jeho vodič, nie majiteľ

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Divák Pavol mal za autom pripojený prívesný vozík bez evidenčného čísla (EČV), po hlavnej ceste s ním išiel menej ako 100 metrov. Dostal pokutu 80 eur a prišiel aj o vodičák. "Za 33 rokov je to môj prvý priestupok. Nemyslím si, že som si zaslúžil dva tresty," hovorí.

"Žiaľ, svojím konaním ste sa dopustili priestupku proti bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke, za čo je v správnom konaní možné uložiť pokutu vo výške od 60  do 300 eur a zákaz činnosti až na dva roky,"
informoval Ábel.

Nespôsobilé vozidlo

Milan mal požičané auto, na ktorom mal podľa policajtov sfalšovanú STK-čku. Dostal pokutu 40 eur.

"Netušil som, že auto naozaj neprešlo kontrolou. Bola hliadka oprávnená mi odobrať EČV a dať pokutu, keď ja nie som majiteľ auta a mal som ho len chvíľu požičané?" pýta sa.

"Vozidlo, ktoré nemá pri jeho prevádzke platné osvedčenie o technickej kontrole, nie je spôsobilé na prevádzku po pozemných komunikáciach a príslušník policajného zboru je oprávnený zadržať osvedčenie o evidencii, aj tabuľku s evidenčným číslom," odpovedá policajný viceprezident.

Vodič má totiž zo zákona povinnosť si auto pred jazdou skontrolovať. Nie len, či má platné doklady, ale aj správny tlak v pneumatikách, osvetlenie vozidla. Pri kontrole za možné nedostatky zodpovedá vodič a nie majiteľ auta.

Splnomocnenie netreba

"Stratila sa som predné evidenčné číslo na mojom aute, ktoré mám na lízing. Potrebujem k vybaveniu duplikátu splnomocnenie od lízingovej spoločnosti?" pýta sa ďalšia diváčka.

"Zákon hovorí, že požiadať o evidenčné číslo nemusí striktne len vlastník, ale môže aj majiteľ. Nájomca sa však zaväzuje lízingovej spoločnosti hlásiť každú udalosť a zmenu na vozidle, takže lízingové spoločnosti  tieto splnomocnenia spravidla zasielajú držiteľovi vozidla," vysvetľuje Ábel.

Čerstvý šofér

"V januári mám 18 rokov, od júna 2015 mám vodičský preukaz a jazdím len s osobou, ktorá má vodičský preukaz viac ako 10 rokov. Môžem po dovŕšení 18 rokov šoférovať sám bez nahlásenia zmeny na polícii?" pýta sa divák.

"Vo vami uvedenom prípade budete do dovŕšenia veku 18 rokov viesť vozidlo so spolujazdcom prakticky viac ako 6 mesiacov, takže zákonom stanovenú podmienku minimálne 3 mesiace ste splnili a vozidlo skupiny B budete môcť viesť bez obmedzení a v ďalších cestách vám prajem len bezpečnú jazdu," hovorí Ábel.

Policajný viceprezident odpovedal na otázky divákov, pozrite si reportáž:

Súvisiace články