Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ivan prišiel o ukazovák, jeho odtlačok má v biometrickom pase
Zdielať na

Ivan prišiel o ukazovák, jeho odtlačok má v biometrickom pase

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Ivan sa dostal do kurióznej situácie. Prišiel totiž o ukazovák na pravej ruke. Jeho odtlačok mal ale v novom biometrickom cestovnom pase.

"Musím si dať spraviť nový a budem musieť za jeho vydanie platiť plnú sumu alebo stačí len odtlačok vedľajšieho prsta?," pýta sa.

"Ak cestovný pas využívate aj na cestovanie do krajín, kde sú na hraniciach vykonávané kontroly aj na základe porovnania odtlačkov prstov, tak Vám vo vlastnom záujme odporúčame požiadať o vydanie nového cestovného pasu, aby ste nemali problémy s vysvetľovaním vzniknutej situácie. Za podanie žiadosti o vydanie nového cestovného pasu je potrebné uhradiť plnú výšku správneho poplatku lebo v takomto prípade zákon nepozná výnimku," odpovedá viceprezident Ľubomír Ábel.

Vodič s jedným okom

Roberta zaujíma, či nie je nebezpečné, ak vodiča taxislužby robí osoba, ktorá nemá jedno oko? Jedného takého stretol a podľa neho pri odbočovaní doľava nevidí prichádzajúce autá.

"Zdravotnú spôsobilosť vodiča vozidla taxislužby posudzuje všeobecný lekár na základe lekárskej prehliadky v zmysle platnej vyhlášky. Platí, že vodič vozidla taxislužby je podľa zákona o cestnej premávke povinný podrobovať sa pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov a po dosiahnutí veku 65 rokov každé dva roky," hovorí Ábel.

Aspergerov syndróm

Banskobystričanku zaujíma, či zdravotný stav jej syna mu umožní získať vodičské oprávnenie. "Môj 17-ročný syn má diagnostikovaný Aspergerov syndróm. Istú formu autizmu," hovorí.

"Zdravotnú spôsobilosť syna musí posúdiť všeobecný lekár na základe lekárskej prehliadky s tým, že žiadateľ musí spĺňať minimálne požiadavky na zdravotnú spôsobilosť ustanovené vo vyhláške," vysvetľuje viceprezident.

Pavol si chce kúpiť pomocný benzínový motor na bicykel. Podľa certifikátu je jeho výkon 1kW a rýchlosť nepresiahne 25 kilometrov za hodinu.

"Čo všetko musím mať, keď chcem jazdiť po komunikáciách? Bude potrebné vodičské oprávnenie skupiny AM, evidenčné číslo, emisná a technická kontrola a povinné zmluvne poistenie?," pýta sa Pavol.

"Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady je na vedenie bicykla s pomocným benzínovým motorom alebo benzínovej kolobežky v cestnej premávke potrebné vodičské oprávnenie skupiny AM. O evidencii takýchto áut, technických a emisných kontrolách rozhoduje schvaľovací úrad, ktorým je ministerstvo dopravy, Povinné zmluvné poistenie je povinné pre každé motorové vozidlo aj keď nepodlieha evidencií," odpovedá Ábel.

Téme sa venoval reportér Pavol Janič:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy