Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vinníčka nehody sľúbila, že škodu zaplatí, no rozmyslela si to
Zdielať na

Vinníčka nehody sľúbila, že škodu zaplatí, no rozmyslela si to

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Juraja zaujíma, či pri poruche auta alebo nehode môže použiť namiesto výstražného trojuholníka magneticky na červeno blikajúci majáčik. "Intentízvne blikajúce LEDky vidno z veľkej vzdialenosti aj v hmle alebo nepriazni počasia," dodáva.

"Nie, takéto zariadenie nie je možné používať na vami uvedené účely. Zvláštne výstražné svetlo červenej farby podľa zákona o cestnej premávke môže používať len vozidlo policajného zboru," odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Ani voľne predajný výstražný oranžový maják nemôžu vodiči pri nehode použiť namiesto výstražného trojuholníka. Ten je určený pre cestárov, aby pri svojej práci neohrozovali bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, pre pracovné stroje alebo pre autá, ktoré ťahajú nadrozmerný náklad a ich sprievodné autá.

Vinníčka nehody

Vinníčka dopravnej nehody zrejme oklamala jedného z divákov. Dohodli sa, že celý incident vyriešia bez privolania polície. Žena sľúbila, že škodu zpalatí, no doteraz sa tak nestalo. "Poisťovni to odmieta nahlásiť a škodu mi už zpalatiť nechce," dodáva.

"Zákon o cestnej premávke neumožňuje účastníkom škodovej udalosti ústnu dohodu na jej zavinení, ale výslovne ustanovuje vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody podľa zákona o povinnom zmluvnom poistení," ozrejmuje Ábel.

Ak si účastník škodovej udalosti túto povinnosť nesplnil, nejde o škodovú udalosť, ale o dopravnú nehodu, ktorú sú jej účastníci povinní ohlásiť policajtovi.

"Následne polícia objasňuje tuto udalosť a  v prípade zistenia voči priestupcom, ukladá sankcie  napríklad prejednaním pred správnym orgánom," vysvetľuje policajný viceprezident.

Bezpečnostné pásy

Používanie bezpečnostných pásov je dané zo zákona. Sú al epovinné aj v prípade, že máte isté zdravotné problémy alebo ste vo vyššom štádiu tehotenstva? "Som v siedmom mesiaci a ten pás ma tlačí na brucho," ozrejmuje tehotná žena.

"Nie, nemusí. Osoba, ktorá nemôže byť pripútaná zo zdravotných dôvodov sa ale musí preukázať osvedčením o oslobodení od použitia bezpečnostných systémov vozidla vydaným príslušným zdravotníckym zariadením. Lekárske osvedčenie musí obsahovať čas platnosti, ktorý nesmie byť dlhší ako 1 rok odo dňa vystavenia osvedčenia," hovorí Ábel.

Pozrite si reportáž Ivety Krupovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy