Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ak svoje auto nepoužívate, dajte ho dočasne vyradiť z evidencie
Zdielať na

Ak svoje auto nepoužívate, dajte ho dočasne vyradiť z evidencie

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Čitateľka kúpila v autobazáre auto, ktoré po troch mesiacoch zostalo nepojazdné. S predajcom sa súdi od roku 2014. "V máji na aute končí emisná kontrola aj STK. Čo mám robiť, keď auto stoji už jeden a pol roka na parkovisku? Je možné, že do mája ešte nebudem mať rozhodnutie zo súdu," pýta sa.

"Môžete požiadať Policajný zbor o dočasné vyradenie vozidla z evidencie vozidiel, napríklad na jeden rok a ak budete mať v rukách právoplatné rozhodnutie, opätovne ho do evidencie prihlásiť. Pri dočasnom odhlásení ale musíte odovzdať tabuľky s evidenčným číslom, preto vám odporúčam nájsť vhodnejšie miesto na odstavenie vozidla, z dôvodu možných nepríjemností," hovorí viceprezident Ľubomír Ábel.

Zastevenie v protismere

Andrea je matkou, ktorá vozí svoje deti do školy. V tejto hektickej dobe zastaví na chvíľu svoje auto pred školou v rozpore s predpismi. "Môže ma v dedine pokutovať policajt, keď zastavím pred školou za krajnicou v protismere, pokiaľ odprevadím deti do školy? Podľa mňa, keď stojím za krajnicou, neohrozujem tým premávku," myslí si Andrea.

"Podľa pravidiel cestnej premávky smie vodič zastaviť a stáť len vpravo, v smere jazdy. Iba na jednosmernej ceste vpravo i vľavo. V prípade, ktorý uvádzate, je teda zastavenie vozidla zakázané," tvrdí Ábel.

Vyradenie z evidencie vozidiel

Jozef je zdravotne ťažko postihnutý, má pokazené auto. Povinné zmluvné poistenie zaplatené na rok 2016 má, no na vozidle mu skončila platnosť STK ako aj emisnej kontroly. Tie si bude môcť dať urobiť až po oprave vozidla, čo však môže trvať dlhší čas, keďže si musí na opravu našetriť.

"Požiadajte na Dopravnom inšpektoráte o dočasné vyradenie vášho vozidla z evidencie vozidiel, v takom prípade nemusíte absolvovať technickú a emisnú kontrolu. Za zaplatené PZP vám poisťovňa na vašu žiadosť vráti alikvotnú čiastku peňazí, a dokonca takto dočasne odhlásené vozidlo môžete aj odpredať," hovorí viceprezident.

Keď budete mať auto opravené, následne zrušíte dočasné odhlásenie, absolvujete potrebné kontroly, vykonáte úhradu PZP, a budete môcť užívať vozidlo ďalej bez pokuty.

S Ábelom sa rozprávala redaktorka Iveta Krupová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy