Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zmena v zákone. S vodičákom typu B môžete viesť aj menší traktor
Zdielať na

Zmena v zákone. S vodičákom typu B môžete viesť aj menší traktor

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Miroslav z Košíc je držiteľom vodičského preukazu skupiny B - má oprávnenie viesť dvoj a trojkolesové vozidlá či osobné auto s hmotnosťou nepresahujúcou 3500 kilogramov.

Polícia ho prichytila ako šoféruje traktor. Na ten ale potrebuje vodičské preukaz typu T. "Môžu mi zadržať vodičák? Ide o priestupok alebo trestný čin?" pýta sa.

"Vedenie motorového vozidla bez príslušného vodičského oprávnenia je považované za porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom, pričom vodič sa dopúšťa priestupku podľa zákona o priestupkoch, za ktorý sa ukladá pokuta od 300 eur do 1300 eur a zákaz činnosti od jedného roku do piatich rokov. Policajt je pri zistení takéhoto priestupku oprávnený zadržať vodičský preukaz," vysvetľuje Ábel.

Od januára tohto roka platí aj menšia zmena. Zákon umožňuje držiteľom vodičského preukazu typu B, viesť aj motorové vozidlá skupiny T alebo ich jazdné súpravy, ktorých ale najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahuje 3500 kilogramov.

Povinnosti policajta

Ak sa pohybujete po ceste za zníženej viditeľnosti, máte povinnosť nosiť reflexnú vestu. Platí to pre vodičov, ako aj chodcov v obci, či mimo obce. Diváka TV JOJ zaujíma, či rovnaké pravidlá platia aj pre policajtov.

"Ak napríklad policajt meria na ceste rýchlosť, tiež má mať na sebe reflexnú vestu?" pýta sa.

"Podľa interného predpisu je každý príslušník Policajného zboru pri vykonávaní služby v dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky povinný vždy používať reflexnú vestu, alebo reflexné súčasti služobnej rovnošaty. Tieto súčasti služobnej rovnošaty nemusí používať, pokiaľ za nezníženej viditeľnosti používa služobnú rovnošatu. Príslušník Policajného zboru môže vykonávať meranie rýchlosti aj v občianskom odeve, alebo bez reflexnej vesty (ak tak rozhodne nadriadený), v tom prípade nemôže vstupovať na vozovku,"
hovorí viceprezident.

Nevyhnutný vodičák

Petrovi zobrali vodičák za jazdu pod vplyvom alkoholu. Svoj trest si už aj odsedel. No pýta sa, či je možné  požiadať o jeho vrátenie ešte pred polovicou uloženého zákazu šoférovať.  

"Bez vodičského preukazu si prácu nenájdem, a teda bez práce nebudem mať možnosť zaplatiť súdom určené výživné. Keďže som v podmienke, bojím sa, že pôjdem znova do väzenia,"
vysvetľuje.

"V prípade, ak bol trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá uložený súdom, je potrebné sa informovať o možnosti podmienečného upustenia od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti na príslušnom súde, ktorý vo veci rozhodoval. O podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti uloženom v trestnom konaní, môže rozhodnúť len súd," hovorí Ábel. Aj to ale až po uplynutí polovice trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlo.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy