Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vodič dostal pokutu, keď prechádzal cez priecestie. Zvonila zvuková signalizácia
Zdielať na
Krimi

Vodič dostal pokutu, keď prechádzal cez priecestie. Zvonila zvuková signalizácia

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Jána zaskočila požiadavka kuriéra, ktorý od neho požadoval kópiu občianskeho preukazu. Zaujíma ho, či doručovateľská služba má právo požadovať od neho kópiu tohto dokladu a či vôbec je kopírovanie preukazu napríklad aj v bankách alebo obchodoch legálne.

"Zákon o občianskych preukazoch neupravuje poskytovanie kópie občianskeho preukazu. Zákon upravuje len poskytovanie občianskeho preukazu ako predmetu záložného práva a to tak, že občiansky preukaz sa nesmie odovzdať alebo odobrať pri vstupe do objektu alebo na pozemok a nesmie sa odovzdať alebo odobrať v súvislosti s poskytovaním služieb. Posudzovanie predkladania kópií občianskeho preukazu upravené rôznymi internými predpismi nie je v našej kompetencii, získavanie a spracovanie údajov však musí byť v súlade so zákonom na ochranu osobných údajov. Zastávame ale názor, že vytvorenie kópie Občianskeho preukazu, ako aj jej poskytnutie je na každom občanovi, ktorý je za tento doklad zodpovedný," vysvetlil policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Priechod cez priecestie

Vodič dostal pokutu od policajtov, pretože prechádzal cez priecestie, keď sa rozzvučala zvuková signalizácia. Keďže je železničiar, vie, že ide o predzváňaciu dobu, počas ktorej musia vozidlá priecestie opustiť. Hneď na to ho zastavila hliadka a dostal pokutu za nerešpektovanie svetelnej signalizácie.

"Zvonenie na priecestí sa spúšťa súčasne so svetelnou signalizáciou a slúži na to aby účastník cestnej premávky nie len videl ale aj počul, že na priecestie nemá vstupovať resp. ho má opustiť.  Správnosť postupu policajtov v danom prípade závisí od miesta kde sa osoba nachádzala v čase spustenia zvukovej signalizácie t.j. či už bola na priecestí a v tom prípade postup policajtov nebol správny alebo naň iba vstupovala a v tom prípade policajti konali správne," ozrejmil Ábel.

Prednosť chodcovi

Vladimíra zase zaujíma, kedy má dať prednosť chodcovi. Či vtedy, keď stojí na chodníku pred priechodom, alebo až potom, ako vstúpi na priechod.

"Vodič je povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť. Zároveň ale, chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť," odpovedá policajný viceprezident.

Oliver pracuje dlhé roky v susednej Českej republike. Chcel by si tam kúpiť nové auto a potom ho prihlásiť na Slovensku. Zaujíma ho ale postup.

"Pred samotným prihlásením dovezeného vozidla do evidencie na Slovensku je potrebné, aby príslušný odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií, okresného úradu,  vydal rozhodnutie o schválení technickej spôsobilosti vozidla alebo uznaní jeho typového schválenia a vystavil osvedčenie o evidencii časť II a až následne ODI  zaeviduje vozidlo do evidencie," vysvetľuje Ábel.

Presný postup, ako aj výšku poplatkov nájdu záujemcovia na internetovej stránke ministerstva vnútra.

S Ábelom sa rozprávala redaktor Pavol Janič:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy