Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dalibor kúpil deťom elektrický skúter, voziť sa môžu od 15 rokov
Zdielať na

Dalibor kúpil deťom elektrický skúter, voziť sa môžu od 15 rokov

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Bartolomejovi z Košíc policajti zadržali vodičský preukaz za neoprávnenú jazdu autom bez platného oprávnenia na dobu jedného roka. Zaujímalo by ho, či bude musieť ísť na preskúšanie alebo mu preukaz po uplynutí trestu a zaplatení pokuty len vrátia.

Preskúšanie spôsobilosti

"Ak vám bola uložená sankcia zákazu činnosti spočívajúca v zákaze vedenia motorových vozidiel na dobu jeden rok, ste povinný po uplynutí uvedeného zákazu činnosti viezť motorové vozidlá podrobiť sa preskúšaniu z odbornej spôsobilosti, ktorá sa vykoná formou skúšky z pravidiel cestnej premávky, čiže úspešným napísaním testu na dopravnom inšpektoráte," hovorí Ábel.

Elektrický skúter

Dalibor kúpil deťom elektrický skúter. Chcel by vedieť, či sa môžu na ňom voziť. "Neviem, ako sa môžu pri cestnej kontrole preukázať policajtom. Na internetovej stránke tomu hovoria elektrická kolobežka. Deti na tom jazdia ako na elektrobicykli a zatiaľ ich nikto nezastavil," tvrdí Dalibor.

"Na uvedené vozidlo je potrebné mať udelené vodičské oprávnenie skupiny “AM”, pretože najväčšia konštrukčná rýchlosť vozidla nepresahuje 45 kilometrov za hodinu, avšak presahuje 25 kilometrov za hodinu.  Spomenuté vodičské oprávnenie sa vzťahuje na dvojkolesové motorové vozidlá, ktoré sú poháňané elektrickým motorom, ktorého najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW," povedal Ábel.

Držiteľ vodičáku skupiny AM musí mať 15 rokov. O evidovaní vozidla rozhoduje schvaľovací orgán, ktorým je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenska.

Poistenie na babetu

"Chcel by som sa opýtať, či je povinné mať uzavretú povinné zmluvné poistenie na babetu, keďže nepodlieha evidencii motorových vozidiel a nemá ani evidenčné číslo," pýta sa Pavol.

"Každé motorové vozidlo pohybujúce sa na cestách musí mať uzatvorené povinné zdravotné poistenie, nie je to závislé na tom, či podlieha alebo nepodlieha evidencii. Povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla musíte mať uzatvorené aj v prípade, že motorové vozidlo (vo Vašom prípade „babeta“) nepodlieha evidencii vozidiel. Túto povinnosť upravuje zákon o PZP," vysvetľuje viceprezident.

Vesta počas prehliadky

Marek by sa chcel vedieť, či si musí obliecť reflexnú vestu, ak ho zastaví policajná hliadka a vyzve ho, aby im ukázal lekárničku, ktorú má v kufri. "V tomto prípade nemusíte mať reflexnú vestu oblečenú na sebe, pretože táto povinnosť zo zákona vyplýva iba vtedy, ak sa zdržiavate na vozovke mimo vozidla počas núdzového státia, (porucha vozidla, prípadne doba drobnej opravy, škodová udalosť, dopravná nehoda a podobne)," tvrdí Ábel.

Ak by ste mali dalšie otázky, pokojne sa ozvite na emailovú adresu akonespackat@joj.sk.

Pozrite si reportáž redaktorky Veroniky Hulíkovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy