Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Andrej má v dokladoch chybný údaj, zapísali doň nesprávne dátum
Zdielať na

Andrej má v dokladoch chybný údaj, zapísali doň nesprávne dátum

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Mária síce absolvovala technickú a emisnú kontrolu, ale pýta sa, či musí mať vystavené aj malé kartičky alebo sa pri kontrole stačí preukázať platným protokolom.

"Pri cestnej kontrole je možné sa preukázať vyznačeným Osvedčením o technickej, emisnej kontrole a vyznačenými kontrolnými nálepkami. Nie je možné sa preukázať Protokolom o technickej, emisnej kontrole auta," odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Problém s technickým preukazom

Andrej má problém s technickým preukazom. Pri prihlásení auta mu doň nesprávne zapísali dátum výroby a prvej registrácie na Slovensku. Pýta sa, či je možné to nejako zmeniť aj bez poplatku.

"Za týmto účelom vydania správnych dokladov je potrebné aby ste požiadali príslušný dopravný inšpektorát o vykonanie opravy, Následne vám budú bezplatne vydané nové doklady so správnymi údajmi. Za nepríjemnosti, ktoré vám vznikli sa vopred ospravedlňujeme?," hovorí Ábel.

Kamery v aute

Čoraz viac vodičov si do svojho auta už zaobstaráva kamery. Jednoduchšie sa vďaka nim objasňujú napríklad nehody. Pán Peter sa ale pýta, či môže polícii poslať záznam, na ktorom nasnímal vážne dopravné priestupky iných vodičov.

"Môže byť vodič potrestaný za porušenie cestnej premávky, keď pošlem polícii záznam z palubnej kamery? Viackrát som bol svedkom predbiehania cez 2 plne čiary, ktoré takmer skončili nehodou," pýta sa vodič.

"Samozrejme môže aj právnická aj fyzická osoba, Oznámenie o priestupku sa môže podať osobne ako aj písomne, pričom je potrebné uviesť osobné údaje oznamovateľa, podrobnosti a okolnosti spáchaného priestupku a priložiť dôkazný prostriedok dokumentujúci spáchaný priestupok, napríklad CD nosič," ozrejmuje viceprezident.

Zvýšenie výkonu

Alojz uvažuje, že si dá na svojom aute zvýšiť výkon takzvaným čip tunningom alebo výmenou komponentov. Nevie ale, ako má postupovať a či to musí mať zapísané aj v technickom preukaze.

"Montáž takéhoto zariadenia je možná, ale toto musí byť schválené pre daný typ motora a pre dané auto. Toto odporúčam preveriť ešte pred zakúpením spomínaného komponentu, informácie o zariadení vám poskytne priložená technická dokumentácia a číslo schválenia, ktoré musí byť vyrazené priamo na komponente," odpovedá Ábel.

Následne musí Alojz ísť na okresný úrad odbor cestnej dopravy, kde mu danú úpravu schvália. Viac informácií o tejto problematike nájdete na internetovej stránke ministerstva dopravy.

Téme sa venuje Denisa Pirníková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy