Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jazdiť autom po poli a lese môžete aj bez vodičáku
Zdielať na

Jazdiť autom po poli a lese môžete aj bez vodičáku

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Divák, ktorému zadržali vodičské oprávenie sa pýta či môže jazdiť do práce po poli a lese a či ho môžu na týchto úsekoch kontrolovať policajti.

"Pri jazde na poli alebo v lese, nie je potrebné mať vodičské oprávnenie, pretože cestnou premávkou sa rozumie užívanie diaľnic, rýchlostných ciest, miestnych komunikácií a účelových ciest," uviedol policajný viceprezidet Ľubomír Ábel

Použitie motorového vozidla musí byť v súlade so zákonom a so súhlasom majiteľa alebo oprávnenej osoby, na využitie cesty do práce, po poliach a lesoch.

"Takéhoto vodiča alebo vozidlo môžu kontrolovať policajti, ale aj orgány štátneho dozoru. či napríklad nejde o poškodzovanie životného prostredia," dodal Ábel

Zákaz šoférovania vo Veľkej Británií a na Slovensku

Ďalší divák sa pýta či môže šoférovať na Slovensku keď má Anglický vodičský preukaz a dostal zákaz šoférovania vo Veľkej Británií a či je možné ho vymeniť za Európsky.

"Vodičský preukaz vydaný cudzím štátom je neplatný na území Slovenskej republiky ak vodičské oprávnenie v ňom uvedené je pozastavené, odobraté alebo zrušené v štáte, ktorý ho vydal. Policajný zbor má možnosť zistiť, či osoba nepodlieha uvedeným opatreniam v evidenčnom systéme vodičských preukazov EÚ. Podotýkame, že v prípade Spojeného kráľovstva je potrebné rozlišovať medzi vodičským preukazom vzoru EÚ a tzv. dočasným vodičským preukazom. Dočasný vodičský preukaz nie je možné na Slovensku používať a ani vymeniť za slovenský vodičský preukaz," uviedol policajný viceprezidnet Ľubomír Ábel

Termín na opravné skúšky v autoškole

Diváčka z Trnavy Diana sa pýta, že aký dlhý čas má policajt na to aby oznámil termín na opravné skúšky v rámci autoškoly.
"Čakám už dlho, viac než 3 týždne. Tým pádom som nútená kupovať si jazdy za 30 eur," píše Diana.

"Platí, že na skúšku z odbornej spôsobilosti a to aj opakovanej, prihlasuje žiadateľa autoškola na príslušnom dopravnom inšpektoráte. Termín vykonania skúšky určuje orgán Policajného zboru tak, aby sa vykonala do 30 dní odo dňa prihlásenia na skúšku. Termín skúšky oznámi orgán Policajného zboru autoškole najmenej päť pracovných dní pred jej vykonaním, pričom je povinnosťou autoškoly bezodkladne o stanovenom termíne vyrozumieť žiadateľov o udelenie vodičského oprávnenia," uviedol policajný viceprezident.

Ďalšie otázky do našej rubriky nám aj naďalej posielajte na emailovú adresu akotonespackat@joj.sk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie