Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Majitelia áut majú už len dva týždne, aby absolvovali STK bez pokuty
Zdielať na

Majitelia áut majú už len dva týždne, aby absolvovali STK bez pokuty

BRATISLAVA / Ministerstvo dopravy vyhlásilo začiatkom roka takzvaný generálny pardon. Vzťahoval sa na zábudlivcov, ktorí majú neplatnú technickú alebo emisnú kontrolu. Majitelia vozidiel majú už len dva týždne na to, aby ju absolvovali bez pokuty aj po prešvihnutí lehoty. Od 1. marca príde vodičom upozornenie automaticky.

Generálny pardón platí od začiatku januára. Majitelia a prevádzkovatelia áut mohli počas dvoch mesiacov absolvovať kontroly bez toho, aby zaplatili pokutu za svoju nesplnenú povinnosť.

"Ak túto povinnosť splní v lehote do 29. februára 2016 alebo ak v tejto lehote prevádzkovateľovi vozidla bude na jeho žiadosť vozidlo dočasne vyradené z evidencie, tak okresný úrad zastaví konanie o uložení pokuty," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Sankcie poštou

Ďalšou možnosťou je, že úrad toto konanie ani nezačne. Hlbšie do vrecka siahnu tí, ktorí si v schránke našli sankciu. "Generálny pardon sa netýka konaní, ktoré boli na okresných úradoch právoplatne rozhodnuté," dodal Kóňa.

Od nového roka je spustený projekt jednotného informačného systému cestnej dopravy. Systém bude automaticky generovať vozidlá bez platných kontrol. Kým majiteľom áut príde sankcia poštou, môže to trvať niekoľko týždňov.

"Stačí zaplatiť dve tretiny sankcie, čiže nie 165 eur ale len 105 eur. Našim cieľom nie je pokutovať, ale pripomínať vodičom, aby si plnili povinnosti,"
dodal Kóňa.

Pozrite si analýzu:

Už len dva týždne

Na vybavenie emisnej a technickej kontroly zostávajú majiteľom áut už len dva týždne. Pred policajtmi ale s generálnym pardonom neobstojíte. Podľa polície za neplatné doklady vás môžu pokutovať na mieste do výšky 50 eur.

Pred absolovovaním technickej a emisnej kontroly je dobré skontrolovať si auto v servise. V opačnom prípade hrozí, že kontrolami neprejdete. "Určite je dobré skontrolovať si podvozkové časti vozidla, výfukový systém kvôli prehrdzaveniu, brzdy, hlavne brzdovú kvapalinu a najmä osvetlenie vozidla," uviedol vedúci Robert Gerši.

Samozrejmosťou je aj vyhovujúci stav pneumatík. U zimných musí byť dezén minimálne 3 milimetre a na letných 1,6 milimetra a nesmú byť popraskané. Veľa vozidiel neprejde kontrolami kvôli banalitám. "Osvetlenie štátnej poznávacej značky je dôvod, prečo neprejdete cez STK," dodal Gerši.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy