Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri STK mu zapísali menej kilometrov, problém vyrieši okresný úrad
Zdielať na

Pri STK mu zapísali menej kilometrov, problém vyrieši okresný úrad

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Marián z Trnavy chce radu pre svojho syna. Ten bol totiž na technickej kontrole, kde mu omylom zapísali o 136 tisíc kilometrov menej.

"Syn chce auto predať a až tak sme zistili, že nesedia kilometre. I keď sme to reklamovali, na STK nám povedali, že už sa s tým nedá nič robiť," hovorí Marián.

"Nad stanicami technickej kontroly vykonáva štátny odborný dozor príslušný okresný úrad. V takomto prípade odporúčam obrátiť sa priamo na odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií príslušného okresného úradu, v ktorom územnom obvode sa daná stanica technickej kontroly nachádza. Samozrejme požiadajte o nápravu veci a určite problém vyriešia," odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Občiansky preukaz

Zdenka z levíc zaujíma, či musí mať občan pri sebe občiansky preukaz aj keď ide len za roh do obchodu.

"Ak ma po ceste legitimuje polícia a ja doklad nemám, môžu ma pokutovať? Ak áno, v akej výške," pýta sa.

"Podľa zákona o občianskych preukazoch nie je občan povinný mať občiansky preukaz pri sebe, ale je to najjednoduchší spôsob ako preukazovať totožnosť danej osoby. Z uvedeného je zrejmé, že ak nemáte občiansky preukaz pri sebe nič neporušujete. Čiže o pokute nemôže byť ani reč," ozrejmuje Ábel.

Policajné pravidlá zastavovania áut

Petra zaujíma, či má vodič policajnej hliadke idúcej za autom so zapnutými majákmi len uhnúť a teda umožniť bezpečné predchádzanie alebo je to signál pre zastavenie.

"Viackrát sa nám totiž stalo, že hliadka za nami len blikala a následne pri kontrole sa nás pýtali či sme ich nevideli. Na školení vodičov nás učili, že polícia má zastaviť auto terčíkom alebo predídením auta, či zapnutím svetelnej výstrahy STOP," hovorí Peter.

"Treba si uvedomiť, že vlastne zvláštnym výstražným svetlom, prípadne zvukovým znamením čiže policajnou sirénou sa len zdôrazňuje pokyn na zastavenie auta. To znamená, že okrem tohto znamenia dáva policajt súčasne aj znamenie na zastavenie auta kývaním ruky napríklad zvisle hore dolu, prípadne vysunutým zastavovacím terčíkom," odpovedá viceprezident.

Téme sa venovala Iveta Krupová:

Súvisiace články

Najčítanejšie