Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pravidlá platia aj na parkoviskách, prednosť má auto, ktoré prichádza sprava
Zdielať na

Pravidlá platia aj na parkoviskách, prednosť má auto, ktoré prichádza sprava

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Juraj zo Žiaru nad Hronom sa pýta, či by mohli policajné hliadky kontrolovať aj vodičov na parkoviskách. Má totiž dojem, že vodiči akoby nevedeli, že majú dať prednosť sprava prichádzajúcemu autu aj na parkoviskách.

"Na parkoviskách, kde nie sú osadené značky, vodiči považujú za "hlavnú cestu" väčšinou tú, čo je dlhšia alebo rovnejšia či z iného pre mňa neznámeho dôvodu. Na 99 percent mi nikto nedá prednosť, keď idem z jeho pravej strany. Radšej preto zastavím, aby nedošlo ku kolízii," hovorí.

"Aj na parkoviskách pri nákupných centrách je vodič povinný dať prednosť vjazde autu prichádzajúcemu sprava, ak prednosť vjazde, samozrejme, nevyplýva z nejakého dopravného značenia. Aj keď sa nejedná o nehodové miesta, samotný dohľad je spájaný aj s inými úlohami, ktoré plní polícia napríklad s prevenciou proti krádežiam áut, proti krádežiam vecí z áut," uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Tmavé fólie

Ďalšieho občana zaujíma, či pokutu ak si dá na čelné a predné bočné sklá svojho auta fólie alebo tonované sklá s priehľadnosťou 50 percent.

"Danú problematiku upravuje platná vyhláška ministerstva dopravy, ktorá hovorí, že nie je povolené umiestnenie fólii na prednom čelnom skle a predných bočných sklách áut, to znamená na strane vodiča a jeho spolujazdca, okrem zatemnovacieho pásu a okrem použitia bezpečnostných fólií. Akékoľvek znižovanie priepustnosti svetla je zakázané," odpovedá Ábel.

Výška pokuty za papuču

Anka dostala na svoje auto takzvanú papuču za nesprávne parkovanie. Je to síce nepríjemná situácia, ale určite lepšie ako odťahovka. Anku ale zaujíma, či v prípade spomínanej papuče existuje vôbec nejaký presný sadzobník pokút.

"Podľa čoho sa určuje a aká je maximálna možná výška pokuty v prípade nesprávneho či nezaplateného parkovania?," pýta sa.

"Výšku pokút upravuje vlastne zákon o priestupkoch a konkrétne paragraf 22. Čo sa týka nesprávneho parkovania, za toto možno uložiť v správnom konaní pokutu až do výšky 100 eur alebo na mieste v blokovom konaní do 50 eur," informuje policajný viceprezident.

Vyhradené parkovacie miesto

Za státie napríklad na vyhradenom parkovacom mieste pre osobu so zdravotným postihnutím, možno uložiť pokutu od 60 eur až do 300 eur. Pričom hrozí aj zákaz činnosti viesť auto až na dva roky.

"Samozrejme, policajt môže vyriešiť takýto priestupok aj priamo na mieste, ak sú splnené podmienky blokového konania a to pokutou vo výške 150 eur," dodáva Ábel.

Téme sa venuje Iveta Krupová:

Súvisiace články