Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ak vám pri nehode zneškodnia jednu ŠPZ, musíte si zabezpečiť obe nové
Zdielať na

Ak vám pri nehode zneškodnia jednu ŠPZ, musíte si zabezpečiť obe nové

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Juraj má problém so zapísanými kilometrami pri STK-čke. Zamestanec mu omylom zapísal o 50 000 kilometrov viac, ako v skutočnosti má najazdené. "Zistil som to až po uplynutí štyroch mesiacov. Následne som si na internete zistil, že to nie je ich prvá chyba, nakoľko sa už pomýlili zhruba pred šiestimi rokmi. Teraz, ak by som chcel predať auto, môžem mať z toho problém,"  hovorí Juraj.

"Obráťte sa so svojím problémom na Štátny dopravný úrad, Sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií MD SR.  Ak sa zistí, že pochybil  kontrolný technik za chybne zapísaný údaj, môže mu byť okresným úradom uložená pokuta vo výške 165 eur za každú zistenú chybu,  resp. STaEK za to, že nezabezpečili, aby technici vykonávali svoje činnosti v súlade s metodikou, pokuta vo výške od 2 000 do 5 000 eur," hovorí viceprezident Ľubomír Ábel. 

Pokuta za STK

"Minulý týždeň som si kúpil jazdené auto, ale v ten deň na ňom skončila STK a EK. Na druhý deň som si ju chcel obnoviť, ale v meste máme iba jednu kontrolnú stanicu a nemali pre mňa voľný termín. Podarilo sa mi ju vybaviť až o dva dni. Údajne mi teraz hrozí pokuta okolo 300 eur," hovorí čitateľ.

"Zákon v otázke pravidelných T a EK nepozná žiadnu výnimku a zodpovednosť nesie majiteľ ktorý je uvedený v OEV. Je možno chybou z Vašej strany, že ste kupovali vozidlo ktorému končila platnosť kontrol - zhodou okolností v ten istý deň, veď predsa technický stav by mala byť jednou z najdôležitejších požiadaviek majiteľa vozidla.  Uloženie pokuty okresným úradom vo výške 332 eur by bolo zo zákona oprávnené," hovorí Ábel.  

Poškodená ŠPZ

"Ako mám postupovať, keď mi bola dopravnou nehodou znehodnotená len jedna tabuľka s evidenčním číslom," pýta sa čitateľka.

"Buď požiadate o duplikát tabuľky s pôvodným EČ, poplatok je (2x66) 132 eur, pretože musíte odovzdať obe tabuľky a budú Vám vydané obidve nové s pôvodným číslom, alebo požiadate o výmenu tabuliek s novým EČ, poplatok je (2 x 16,50)  33 eur. Pochopiteľne Vám odporúčam druhú možnosť," vysvetľuje Ábel.

Súvisiace články