Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prilba a okuliare sú povinné aj na motorovej kolobežke
Zdielať na

Prilba a okuliare sú povinné aj na motorovej kolobežke

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Miloš si pred rokom kúpil auto, ale stále ho nemá prepísané na seba. STK, emisnú má platnú a aj zákonná poistka je zaplatená. Rád by vedel, že či môže na aute naďalej jazdiť a či mu nehrozí pokuta.

"Držiteľ auta je povinný do 15  dní osobne oznámiť prevod auta na inú osobu policajnému zboru, kde je auto evidované. Ak bolo prevedené auto na vás do 31. decembra 2015 a vy ste nepožiadali o zápis dokladov ani do 30. júna, tak osvedčenie evidencie auta, tabuľky s evidenčným číslom budú evidované ako odcudzené," odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Pri policajnej kontrole sa potom môže stať, že vám policajt zadrží osvedčenie o evidencii auta a aj tabuľky s evidenčným číslom. Pretože sa stávajú neplatnými. Následne ste povinný požiadať o zápis a predložiť odborný posudok o kontrole originality auta. Ak výsledok bude, že je spôsobilé, musíte ho predložiť do 15 dní.

Motorová kolobežka

"Kúpil som si motorovú kolobežku s dvojtaktným motorom 49 centimetrov. Radí sa do kategórie bicyklov. Chcem sa opýtať, kde môžem s touto kolobežkou jazdiť, či musím mať prilbu a od koľkých rokov sa na nej môže jazdiť?," pýta sa divák.

"Vzhľadom k tomu, že neuvádzate ďalšie technické údaje motorovej kolobežky, ako je napríklad výkon motora, konštrukčná rýchlosť, či je vozidlo vybavené sedadlom apod, predpokladám, že táto kolobežka je motorové vozidlo kategórie L," hovorí Ábel.

Na vedenie takéhoto vozidla je potrebné mať vodičské oprávnenie skupiny AM, ktoré môžete získať až po dovŕšení 15 roku života.

"Vodič takéhoto vozidla je povinný počas jazdy chrániť si zrak, držať oboma rukami riaditká, na hlave riadne upevnenú prilbu, jazdiť s vozidlom len pri pravom okraji vozovky alebo pri pravej krajnici, ak, samozrejme, neohrozuje pohyb chodcov," dodáva viceprezident.

Vodičák na veľkú motorku

"Ja mám otázku ohľadom vodičáku na veľkú motorku. V 18-tich
rokoch som si robila vodičák, vtedy som mala povolenie na veľkú motorku od 21 rokov. Po dovŕšení veku som si to mala dať dopísať do vodičáku, ale zabudla som. Odvtedy som už vymenila niekoľko kartičiek, ale bez zápisu. Teraz by som už chcela jazdiť na veľkej motorke. Ako mám postupovať?,"
pýta sa diváčka.

"Je na škodu veci, že ste nevyužili prechodné ustanovnie, pretože v súčasnosti máte udelené vodičské oprávnenie skupin AM, A1 a A2. Momentálne vám môže byť vodičské oprávnenie skupiny A udelené až po splnení zákonných podmienok ustanovených v zákone o cestnej premávke," odpovedá Ábel.

To znamená, že pokiaľ by ste chceli jazdiť na veľkej motorke, na ktorú je potrebný vodičský preukaz skupiny A, musíte absolvovať kurz a skúšky, ako človek, ktorý ešte toto povolenie nemal.

Téme sa venoval Juraj Hajdin:

Najčítanejšie správy