Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tínedžer nesmie šoférovať auto ani po poľnej ceste
Zdielať na
Krimi

Tínedžer nesmie šoférovať auto ani po poľnej ceste

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Čitateľka sa pýta, či môže jej 15-ročný syn šoférovať auto po poľnej ceste. "Nie je to možné. Vodič musí mať príslušné oprávnenie, aby mohol viezť auto. A motorovým vozidlom môžeme jazdiť len po pozemných komunikáciách. Viezť auto po iných ako pozemných komunikáciách môžem len vtedy, ak sa jedná o výnimku (športové, kultúrne podujatie)," hovorí policajný viceprezident Ábel.

Bezdôvodné zastavenie

Tomáš sa pýta, či má právo po bezdôvodnom zastavení hliadkou, vyžiadať si úradný záznam o kontrole a zistiť dôvod zastavenia. "Polícia nikdy nezastavujú autá bezdôvodne. Polícia má právo zastaviť šoféra motorového vozidla. Šoférovi by mal vysvetliť dôvod zastavenia," povedal Ábel.

Státie na zastávke

Čitateľ sa pýta, či ho môže pokutovať policajt, ak stojí na zastávke s označením, že je pre autobus, ktorá je označená len logom prepravcu s názvom zastávka a nie dopravnou značkou podľa zákona.

"Rozlišujeme  miesta pre hromadnú prepravu osôb pre autobusy tak, že sú označené v kombinácii takzvaným označníkom (zastávka nažlto nafarbená) a dopravnou značkou, ktorá označuje miesto určené pre hromadnú dopravu osôb. Pokiaľ je tam ten označník, tak tridsať metrov pred ním človek nesmie zastaviť a stáť. Ak je to kombinácia dopravná značka a označník, tak od dopravnej značky nesmie zastaviť a stáť a za označníkom 5 metrov," dodáva Ábel.

V štúdiu KRIMI novín bol viceprezident Ľubomír Ábel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy