Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ak jazdíte na skútri, musíte mať prilbu aj v obci
Zdielať na
Krimi

Ak jazdíte na skútri, musíte mať prilbu aj v obci

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

"Môžem zmeniť hmlovky na denné svietenie originál softvérom v servise, kedy sa zníži ich svietivosť na 30 percent? Všetky ostatné funkcie svetiel zostanú rovnaké aj hmlovky pri normálnom zapnutí budú svietiť na 100 percent," pýta sa Juraj.

Juraj by chcel vedieť, či potrebuje povolenie alebo úpravu veľkého technického preukazu.

"Schvaľovanie technickej spôsobilosti áut, systému, komponentu alebo samostatnej technickej jednotky je v kompetencii Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. Odporúčam Vám obrátiť sa na odborné pracoviská rezortu," odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Cyklista fúkal

Otec diváka z Holíča jazdil na bicykli a zastavili ho policajti. Dali mu fúkať, pričom na prístroji už mali nasadený náustok.

"A keď sa dychovej skúške podrobil, tak mu policajt neukázal jej výsledok, len kolegovi policajtovi. Chcem sa spýtať, môže policajt sám nasadiť trubičku na alkohol tester a je povinný ukázať výsledok podrobenému?," dodáva otec diváka z Holíča.

"Po vykonaní vyšetrenia dychovej skúšky  príslušník Policajného zboru  oboznámi s jeho výsledkom vyšetrovaného vodiča, umožnením nahliadnutia na hodnotu nameranú prístrojom. Ak kontrolovaný vodič si nevie sám nasadiť náustok na merací prístroj, tak to môže na požiadanie vodiča vykonať príslušník Policajného zboru," ozrejmuje Ábel.

Nosenie prilby

Invalidný dôchodca býva v obci, kde sa medzi úradmi alebo potravinami presúva cestami tretej a štvrtej triedy na skútri s obsahom 49 metrov kubických.

"Som odkázaný pre chorobu používať ho na moju prepravu. Chcem sa opýtať, či musím nosiť v obci na krátke vzdialenosti prilbu," hovorí invalidný dôchodca.

"Dôležitá je tá skutočnosť, že ochranná prilba motocyklistu chráni predovšetkým jeho zdravie.Aj na krátku vzdialenosť ste povinný počas jazdy používať na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu určenú pre motocyklistov," vysvetľuje viceprezident.

Téme sa venovala Veronika Hulíková:

Zdielať na

Najčítanejšie správy