Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Majiteľ predal auto, kupujúci ho nechce prihlásiť na svoje meno
Zdielať na

Majiteľ predal auto, kupujúci ho nechce prihlásiť na svoje meno

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Diváčku z Trenčína zarazil postup policajtov pri kontrole jej syna. "Syn sedel na odstavenej, nenaštartovanej, motorke na chodníku pred domom. Keď išla okolo policajná hliadka, skontrolovala ho a podrobila dychovej skúške s pozitívnym výsledkom. Predviedli ho na policajnú stanicu na vypočúvanie, odtiaľ do CPZ a čaká na súdne pojednávanie," hovorí diváčka.

"Áno, polícia na takýto postup má oprávnenie vtedy, ak takýto vodič bezprostredne pred touto kontrolou viedol motorku a priestupok bol zo strany polície spoľahlivo zistený," odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Predaj auta

Do bludného kruhu sa dostal ďalší divák. Predal totiž auto, s kupujúcim spísal kúpno-predajnú zmluvu, no bez notársky overených podpisov. Najskôr ale išlo všetko bez problémov.

"Kupujúci nám zaplatil dohodnutú cenu s tým, že sa stretneme na dopravnom inšpektoráte. Tam však neprišiel a teraz sa stále vyhovára, prečo nemôže prísť na inšpektorát," dodáva divák.

"Ak skutočne neboli na tejto zmluve notárom osvedčené podpisy predávajúceho, aj kupujúceho, tak nie je možné vykonať odhlásenie auta zo strany predávajúceho bez osobnej prítomnosti kupujúceho auta," ozrejmuje Ábel.

Predávajúci je teda naďalej papierovým vlastníkom auta. To znemená, že môže dopravný inšpektorát požiadať o jeho trvalé vyradenie z evidencie. Potrebuje k tomu ale doklad o zošrotovaní auta. No a tu opäť narazil na problém s kupujúcim.

"Tvrdí, že sa auto pokazilo a keďže je v zlom stave, nemá ho ako doviezť do výkupu a dať nám doklad o zošrotovaní," vysvetľuje.

Dve možnosti

V takomto prípade zostávajú ešte dve možnosti. Auto môžete na okresnom úrade vyhlásiť za neexistujúce, prípadne problém riešiť žalobou v občiansko-právnom konaní.

"Upozorňujem, že ak dopravný inpšektorát nevykonal odhlásenie auta na kupujúceho, tak z hľadiska prevádzkovania auta je zodpovedný doterajší držiteľ auta, vrátane inštitútu objektívnej zodpovednosti za dopravné priestupky, ako aj absolvovania TK, EK a uzatvorenia PZP," ozrejmuje viceprezident.

Vysokozdvižný vozík

Ďalší divák potrebuje občas vyložiť tovar z kamióna v obci. Zaujíma ho preto či na to môže využiť vysokozdvižný vozík alebo jeho jazdu v obci nejako obmedzujú predpisy.

"V premávke na pozemných komunikáciách môžete použiť len schválené auto čo znamená že vozidlo musí mať vydané osvedčenie o evidencii,  alebo technické osvedčenie vozidla, alebo musí spĺňať podmienky podľa vyhlášky ministerstva dopravy, kde sa môžete informovať o podrobnostiach," odpovedá Ábel.

Téme sa venuje Pavol Janič:

Zdielať na

Najčítanejšie