Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborníci: Ďalšie stanice STK by priniesli na cesty život ohrozujúce autá
Zdielať na

Odborníci: Ďalšie stanice STK by priniesli na cesty život ohrozujúce autá

BRATISLAVA / Po slovenských cestách budú jazdiť život ohrozujúce autá. Zástupcovia prevádzkovateľov Staníc technickej kontroly varujú, že k takémuto stavu by u nás mohlo dôjsť v prípade, ak by Ministerstvo dopravy presadilo ich neúmerné rozširovanie. Vyzerá to tak, že rezort dopravy je pripravený kritické pripomienky technických kontrolórov prijať.

Ministerstvo dopravy prichádza s návrhom liberalizácie trhu Staníc technickej kontroly. Chcú podstatne navýšiť ich počty. "Čakáme od toho znížené čakacie lehoty a samozrejme aj zlepšenie dostupnosti týchto služieb," tvrdí štátny tajomník ministerstva dopravy Slovenskej republiky Viktor Stromček. 

Oponenti hovoria o tomto návrhu ako o nezmyselnom. Podľa nich je dnešný systém technických kontrol nastavený prísne a dobre. Tvrdia, že neúmerným budovaním nových kontrolných staníc dosiahnú úradníci jediné. Po našich cestách budú jazdiť životy ohrozujúce vraky. "Úplnú liberalizáciu trhu považujeme ako možné ohrozenie bezpečnosti cestnej premávky," myslí si Ing. Ondrej Matej z Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo. 

Aktivita Ministerstva dopravy je preto podľa aktuálnych prevádzkovatelia Staníc technickej kontroly kontraproduktívna. Už aj momentálne otvorené prevádzky až na malé výnimky sú totiž vyťažené len na polovicu. "Neplatí, že keď úplne trh otvoríte, ide hore kvalita služieb. Rozpútala by sa cenová vojna," dodáva Matej. 

Hlasné pripomienky by mohlo ministerstvo dopravy zapracovať do nového návrhu. Potom čo návrh spripomienkovali všetky ministerstvá aj dotknuté inštitúcie, odporcovia sa dostali za okrúhly stôl ministerstva dopravy. "Na rozporovom konaní bolo dohodnuté, že asociácia predloží konkrétne návrhy, ministerstvo ich vyhodnotí a v prípade ich opodstatnenosti ich zapracuje do zákona," povedala hovorkyňa z ministerstva dopravy Zuzana Viciaňová.

Súvisiace články

Najčítanejšie