Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Okolo Zeme preletí obrovský asteroid! Bude jasnejší ako Mesiac
Zdielať na

Okolo Zeme preletí obrovský asteroid! Bude jasnejší ako Mesiac

WASHINGTON / Rozmerný, približne šesťsto päťdesiat metrov dlhý, asteroid, sa v nasledujúcich dňoch priblíži k našej planéte a v stredu 19. apríla okolo nej preletí. Táto obria vesmírna skalnatá masa Zem neohrozí, podľa amerického Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku (NASA) bude jeho najmenšia vzdialenosť činiť 1,8 miliónov kilometrov. Asteroid sa bude dať pozorovať.

Asteroid sa k nám približuje od Slnka. Bude viditeľný počas jednej alebo dvoch nocí, najviac po 19. apríli. Podľa Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku jeho povrch odráža svetlo dvakrát silnejšie ako Mesiac. Mal by byť teda viditeľný aj za pomoci malého ďalekohľadu. "Asteroid známy pod označením 2014 JO25 má v priemere 650 metrov," informuje NASA. A dodáva, že jeho vzdialenosť pri prelete okolo Zeme (1,8 miliónov km) bude 4,6-krát väčšia ako medzi Zemou a Mesiacom, píše NASA. 

Tento konkrétny asteroid nebol pri Zemi tak "blízko" celých 400 rokov a podľa agentúry Reuters ďalších 500 rokov ani nebude. 

Obežným dráham asteroidov venuje NASA zvýšenú pozornosť. Majú už vytipovaný jeden konkrétny rizikový, 2015 BN509, ktorý minul našu planétu vo februári. V budúcnosti by sa ale mohol so Zemou zraziť, čo by malo katastrofálne následky. NASA preto rieši, ako by sa tomu dalo zabrániť. 

Jednou z možností by bolo odkláňať asteroidy z našej obežnej dráhy. Viac vo videu. 

Súvisiace články