Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Raritné dvojčatá: Dievča a chlapec sa narodili dva týždne po sebe
Zdielať na

Raritné dvojčatá: Dievča a chlapec sa narodili dva týždne po sebe

HOUSTON / Dvojčatá už dnes nie sú takou raritou ako kedysi. Rodia sa pomerne často. Ale dvojčatá, ktoré prišli na svet s dvojtýždňovým odstupom, to je už trochu iná káva.

Dvojčatá z amerického Houstonu majú pútavú historku o tom, ako prišli na svet. Zatiaľ ju ešte ešte nikomu nemôžu povedať. Ale to sa o pár rokov zmení. Raritou nie je len to, že dvojvaječné dvojčatá sa narodili s rozdielom dvoch týždňov ale ale aj iné okolnosti, ktoré ich príchod na svet sprevádzali.

O Arturovi a Amamre hovoria lekári ako o zázrakoch. Artur sa narodil v 26. týždni, vážil ani nie kilogram. Jeho sestra sa na svet pýtala ešte skôr a nevážila ani pol kilogramu. Obaja skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti. "Keď som videla tú jej miniatúrnu nôžku, bol to ten najkrajší moment. Vzápätí ho ale vystriedal strach z toho, čo bude nasledovať," hovorí ich mama Latroya Woolridge.

Podľa riaditeľa nemocnice, v ktorej sa deti narodili, je pôrod v 24. a 26. týždni riskantný. "Narodiť sa o štyri mesiace skôr je hraničný čas prežitia," uviedol David Weisoly.

Deti nemajú rozdielny len dátum narodenia, ale aj znamenie. Amara je kozorožec, Artur je vodnár. Ešte sa narodili aj v iných prezidentských obdobiach. Deviča za Obamu, chlapec už za trumpa. Woolridgeovci sú dnes šťastní, ale pôrod a obdobie po ňom bolo pre nich ťažkou skúškou. Mama sa sama viezla do nemocnice, otec bol v práci.

V nemocnici už úradovali lekári. Tým sa podarilo jedno dieťatko dostať na svet, pričom to druhé ešte v maternici ponechať. Obaja však boli rizikoví - mali nedostatočne vyvinuté pľúca aj obehovú sústavu. Dnes sú to životaschopné bábätká, ktoré možno nemocnicu opustia skôr ako bol ich plánovaný dátum narodenia, ktorý mal byť 5. mája.

Súvisiace články