Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zhodenie matky všetkých bômb v Afganistane malo ničivé následky
Zdielať na

Zhodenie matky všetkých bômb v Afganistane malo ničivé následky

KÁBUL / Najmenej 36 militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát zahynulo pri výbuchu obrovskej bomby, ktorú na tunelový komplex islamistov v Afganistane zhodilo vo štvrtok americké letectvo. Výbuch úplne zničil dôležité veliteľské stanovište Islamského štátu. Informovalo o tom afganské ministerstvo obrany.

Podľa ministerstva si výbuch takmer desať ton vážiacej bomby typu GBU-43 nevyžiadal nijaké civilné obete, úplne však zničil dôležité veliteľské stanovište Islamského štátu spolu s množstvom ľahkých a ťažkých zbraní.

Americké lietadlo zhodilo bombu GBU-43 (Massive Ordnance Air Blast bomb - MOAB) v provincii Nangarhár v rámci pokračujúceho úsilia o porážku IS v Afganistane, uviedol Pentagón. Útok bol podľa neho vedený tak, aby sa minimalizovalo ohrozenie pre Afgancov a americké sily operujúce v oblasti.

Použitá bomba je známa ako "matka všetkých bômb", uviedla vo štvrtok televízia CNN. Podľa nej je GBU-43 najsinejšou americkou nejadrovou bombou.

Slovenskí vojaci sú v poriadku

"Všetci slovenskí vojaci, ktorí pôsobia v operácii Resolute Support v Afganistane, sú v poriadku. Zhodenie bomby USA, o ktorom informovali médiá, bolo v inej oblasti krajiny, ako pôsobia príslušníci Ozbrojených síl SR. Vzhľadom na otázky od viacerých príbuzných, ktoré sa začali popoludní množiť, rezort obrany ubezpečuje všetkých, že slovenskí vojaci sú v poriadku," potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Mgr. Danka Capáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy