Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dievča z JAR trpelo syndrómom predčasného starnutia, zomrelo v 18 rokoch
Zdielať na

Dievča z JAR trpelo syndrómom predčasného starnutia, zomrelo v 18 rokoch

JOHANNESBURG / V Juhoafrickej republike zomrela v 18 rokoch žena, ktorej ako vôbec prvej Afroameričanke v JAR diagnostikovali syndróm predčasného starnutia. Lekári jej pôvodne nedávali nádej, že sa dožije štrnásť rokov.

Ontlametse Phalatse bola v JAR veľmi známa a ako prvú pacientku s touto diagnózou, ju všetci volali prvá dáma. Známa sa stala vďaka dokumentárneho filmu, ktorý nakrútili o jej živote. Využila svoju slávu na povzbudzovanie ľudí k aktívnemu životu.

Verejne sa v krajine oslavovali miľníky jej života, napríklad 16. narodeniny, účasť na maturitnom plese a nakoniec aj osemnástiny. Tie s ňou oslavoval aj prezident Jacob Zuma. Ten sa teraz pripojil k tým, ktorí prejavili sústrasť rodine a ženu označil za "mimoriadne dieťa Juhoafrickej republiky."

https://twitter.com/GovernmentZA/status/852032014119129088

Progéria, alebo syndróm predčasného starnutia, sa môže u detí prejaviť už v 18. mesiaci života. Chorí sa dožívajú maximálne 20 rokov. V priemere ale len 13 až 15 rokov. Syptómom je urýchlený rozvoj stareckého vzhľadu, takže chorí môžu vyzerať aj ako 80-ročné osoby. Rozvíjajú sa u nich choroby typické pre starobu, plešatia, zastavuje sa im rast. Najčastejšíimi príčinami úmrtia sú mŕtvice alebo infarkt. Proti chorobe, ktorá postihuje jednu zo štyroch miliónov osôb, nie je známy žiadny liek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy