Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedci prišli na to, čo je hlavná výhoda rekreačného BEHU
Zdielať na

Vedci prišli na to, čo je hlavná výhoda rekreačného BEHU

Archívne video

BRATISLAVA / Podľa novej štúdie si človek dokáže predĺžiť život celkom jednoducho. Stačí, keď bude denne behať aspoň jednu hodinu. Tá by vám mala zaručiť, že váš život sa predĺži o ďalších sedem. Žiadna iná forma športu pritom podľa tejto štúdie nemá také priaznivé účinky na dlhovekosť ako beh. Informáciu priniesol článok The New York Times.

Štúdie sa zúčastnili nebežci, ako aj bežci s predpokladom dlhšieho života minimálne o tri roky. Zaujímavosťou je, že fakt, že niektorí z týchto bežcov zvykli behávať veľmi pomaly, prípadne len zriedkavo, fajčili, pili alkohol či mali nadváhu pritom nehral až takú veľkú úlohu, píše New York Times.

Najnovšia štúdia vychádzala z inej spred troch rokov, ktorú mal pod palcom Cooperov inštitút v Dallase. Vedci vtedy prišli na to, že stačí, keď budete bežať denne len päť minút. Aj to má to priaznivý účinok na dĺžku vášho života. Ľudí, ale aj vedcov okamžite začalo zaujímať, či má rovnaký efekt na dlhovekosť napríklad aj chôdza alebo iné formy športu.

Riziko predčasného úmrtia beh znižuje až o štyridsať percent, vysvetlili následne odborníci. Na druhej strane, u nebežcov je toto riziko vyššie o 16 percent. Existuje u nich aj 25-percentné riziko, že im skôr zlyhá srdce. 

Neznamená to, že by sa ľudia vďaka behu mohli stať nesmrteľnými. Beh dokáže život predĺžiť nanajvýš o tri roky, aj to záleží od konkrétneho človeka. Podľa štúdie má už priaznivý účinok na dlhovekosť aj beh štyrikrát do týždňa. Iné formy športu tiež zdraviu napomáhajú, ale riziko predčasného úmrtia dokážu znížiť len o dvanásť percent. 

Ľudia, ktorí zvyknú behávať, žijú pritom zdravým životným štýlom a prispôsobujú tomu aj stravu. Aj to má podľa vedcov veľa dočinenia s dlhovekosťou. 

Pozrite sa v archívnej reportáži, aké druhy stravy by ste mali mať na tanieri, aby ste boli zdravší.

Súvisiace články