Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Česku chcú dať ľuďom so zbrojným preukazom ústavné právo zastreliť teroristu
Zdielať na

V Česku chcú dať ľuďom so zbrojným preukazom ústavné právo zastreliť teroristu

PRAHA / České ministerstvo vnútra chce ústavným zákonom umožniť občanom použiť legálne držané zbrane na zaistenie bezpečnosti krajiny. Ministerstvo chce navrhovaným ústavným zákonom umožniť ľuďom obranu pred teroristami - napríklad pri útokoch, k akým došlo v uplynulom roku v Nice a v Berlíne. Útočníci v oboch prípadoch vrazili do davu ľudí nákladnými vozidlami.

Návrh novely, ktorý ministerstvo vnútra predložilo, by chcelo presadiť ešte do tohtoročných parlamentných volieb. "Vychádzame z toho, že ochrana najmä takzvaných mäkkých cieľov nemôže byť nikdy plne zaistená bezpečnostnými kapacitami štátu, ktoré nemôžu byť v permanentnom dosahu kedykoľvek a kdekoľvek, kde sa vyskytujú ľudia," píše ministerstvo v dôvodovej správe. Preto chce majiteľom legálne držaných strelných zbraní umožniť, aby v takýchto prípadoch zasiahli.

"Návrh ústavného zákona nemá za cieľ zakotviť držanie zbraní a streliva ako základné právo po vzore napríklad druhého dodatku Ústavy Spojených štátov amerických," upozornil rezort vnútra.


Navrhované právo by malo byť len jednou z možností a malo by sa vzťahovať výhradne na českých občanov a české územie.


Bližšie podmienky by mala stanoviť nadväzujúca novela o zbraniach, ktorá by podľa ministerstva vnútra mala priniesť vyššie nároky na majiteľov strelných zbraní. Podľa ministerstva by napríklad museli absolvovať pravidelné povinné streľby.

Súvisiace články

Najčítanejšie