Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chcete si zatemniť zadné svetlá na aute? Radšej to nerobte
Zdielať na

Chcete si zatemniť zadné svetlá na aute? Radšej to nerobte

BRATISLAVA / Viete, čo všetko musí spĺňať osoba, ktorá je zodpovedná za šoférovanie 17-ročných vodičov? Na túto otázku, ale aj ďalšie, ktoré ste poslali do rubriky Ako to nespackať, odpovie policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Už päť rokov môžu právoplatne sadnúť za volant aj 17-roční vodiči. V prvom rade musia bezchybne absolvovať skúšky, a po druhé, musí vedľa nich, až do dovŕšenia 18. roku života, vždy sedieť jedna zodpovedná osoba. Otázka znie, čo všetko musí spĺňať.

"Spolujazdec musí byť zapísaný na tento účel na polícii na základe žiadosti, samozrejme odsúhlasený zákonným zástupcom mladistvého. Výška maximálneho veku v tomto prípade nie je stanovená, čiže môže byť aj nad 65 rokov," povedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Zafarbenie zadných svietidiel

Diváka Petra zaujíma zafarbenie zadných svietidiel. "Môžem si dať na zadné svetlá svojho auta čierne fólie alebo použiť čierny sprej, určený na zafarbenie svetiel, pokiaľ to nebráni svieteniu?"

"Nie, takéto riešenie z vašej strany nie je možné, pretože to jednoducho slovenské alebo európske predpisy nedovoľujú. Na vozidle v cestnej premávke z dôvodu bezpečnosti všetkých účastníkov, môžeme používať len také svetelné zdroje a zariadenia v predpísanom počte, s predpísanou farbou vyžarovaného alebo odrážaného svetla, ktoré sú pre daný druh alebo kategóriu typovo schválené," dodal Ľubomír Ábel.

Súvisiace články

Najčítanejšie