Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak sa pomýlite pri vypĺňaní diaľničnej známky, žiadajte o vrátenie poplatku
Zdielať na

Ak sa pomýlite pri vypĺňaní diaľničnej známky, žiadajte o vrátenie poplatku

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Kultúrne podujatia si občas vyžiadajú čiastočné uzatvorenie miestnych ciest. Dôvodom je veľký počet návštevníkov. Oganizátorov preto zaujíma, kto má určiť dočasné dopravné značenie v čase čiastočnej uzávery miestnych komunikácií.

"Určenie k použitiu dopravných značiek a dopravných zariadení vykonávajú obce ako prenesený výkon štátnej správy len so súhlasom príslušného Okresného dopravného inšpektorátu.Uzávierku, obchádzky a odklony zo strany obce, sa realizujú po dohode, čiže stačí dohoda s príslušným Okresným dopravným inšpektorátom," informuje viceprezident Ľubomír Ábel.

Písomná žiadosť

Marián z Kežmarku uviedol pri kúpe elektronickej diaľničnej známky omylom iné evidenčné číslo auta. Pýta sa či sa vôbec dá a akým spôsobom previesť už zaplatenú elektronickú diaľničnú známku na správne evidenčné číslo svojho auta. 

"Máme viacero takýchto informácií, v tomto vašom prípade doporučujem písomne požiadať o vrátenie poplatku, v respektíve o zjednanie nápravy priamo Národnú diaľničnú spoločnosť. Bližšie informácie nájdete na www.eznamka.sk," hovorí Ábel.

Susedský problém

Miroslav z Púchova, potrebuje poradiť v susedskom probléme. Most, ktorý na vlastné náklady rozšíril pre lepší prejazd, využíva jeho sused ako parkovisko. "Most je pritom súčasťou prístupovej cesty na susedné pozemky a moju chalupu. Slušne som ho požiadal, že nie je vhodné parkovať na moste, naďalej to nerešpektuje. Stačí mu pritom otvoriť bránku a môže parkovať vo dvore alebo o 20 m ďalej na parkovisku," uviedol Miroslav.

"Zákon o cestnej premávke hovorí, že vodič nesmie zastaviť a stáť na iných miestach, kde zastavenie a státie môže ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky alebo, a to je asi váš prípad, obmedziť jazdu vozidiel. Odporúčam vám obrátiť sa na príslušné Obvodné oddelenie a požiadať o vyriešenie danej situácie priamo na mieste. Ak nepochodíte, dajte nám vedieť a vec vyriešime z úrovne Prezídia policajného zboru," povedal Ábel.ň

Ako to nespackať pripravila redaktorka Iveta Krupová:

Súvisiace články

Najčítanejšie