Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Policajti, vojaci a siskári nemusia dodržiavať povolenú rýchlosť
Zdielať na

Policajti, vojaci a siskári nemusia dodržiavať povolenú rýchlosť

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Dozviete sa napríklad, či môžu policajti bez zapnutých výstražných znamení prekročiť povolenú rýchlosť, alebo kam vám môže polícia zaslať pokutu, keď sa nezdržiavate vo svojom bydlisku.

Pána Františka na ceste medzi Prievidzou a Novákmi obehli policajti. Podľa jeho slov išli rýchlosťou približne 140 km/h bez zapnutých majákov. Chce vedieť, či môžu prekročiť povolenú maximálnu rýchlosť bez zapnutých majákov.

"Môže sa jednať aj o vozidlo s majákmi, ktoré napríklad ide na miesto, kde sa môže nachádzať páchateľ. Nie je potom logické, aby si dopredu zapli majáky a vystrašili zlodeja, ktorý by unikol," vysvetľuje Ábel.

Podľa zákona najvyššie dovolené rýchlosti nie sú povinní dodržiavať vodiči vozidiel ozbrojených síl, Vojenskej polície, či Slovenskej informačnej služby, ak to vyžaduje plnenie úloh, ktorých okruh je presne určený.

Obmedzovače rýchlosti

Ďalší divák pracuje ako vodič nákladného auta. Firma im dala namontovať do vozidiel obmedzovač rýchlosti na 84 km/h, pritom na diaľnici je povolená 90 km/h.

"Zákon hovorí, že vodič motorového vozidla smie na diaľnici jazdiť rýchlosťou najmenej 80 km/h. Na diaľnici je dôležitá z bezpečnostného hľadiska aj predpísaná minimálna rýchlosť, čiže 84 km/h je na diaľnici úplne v poriadku a prevádzkovateľ neporušil žiaden zákon," objasňuje Ábel.

Zmenu bydliska nahláste

Vrámci objektívnej zodpovednosti posielajú policajti pokuty domov na adresu trvalého bydliska. Náš divák má ale trvalé bydlisko na obecnom úrade a v danej obci sa už 12 rokov nezdržiava.

"Zákon hovorí, že majiteľ vozidla musí mať uvedenú adresu pobytu v evidencii vozidla a v prípade zmeny adresy je povinný osobne oznámiť do 15 dní odo dňa polícií, kedy nastala tá zmena," upresňuje Ábel. 

Adresu môžete nahlásiť na oddelení evidencie vozidiel podľa miesta, kde sa zdržiavate. Ak si totiž pokuty nevyzdvihnete, hrozia vám zbytočné komplikácie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie