Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj štvorročné dieťa môže sedieť ako spolujazdec pri vodičovi
Zdielať na
Krimi

Aj štvorročné dieťa môže sedieť ako spolujazdec pri vodičovi

V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Tentokrát vás napríklad zaujímalo či môže sedieť v autosedačke aj štvorročné dieťa prípadne či musí byť vodič mestskej hramdnej dopravy počas jazdy pripútaný.

Môže štvorročné dieťa sedieť v aute v autosedačke na mieste spolujazdca aj napriek tomu, že zadné sedadlá mám voľné, pýta sa pani Erika zo Žiliny.

Podľa nových predpisov pre sedenie na prednom sedadle v aute už nie je dôležitý vek dieťaťa, ale jeho výška. Bez obmedzení teda môže na prednom sedadle sedieť dieťa pokiaľ je vyššie ako 150 centimetrov, dovtedy to môže len v autosedačke alebo na podsedáku.

Nie je dôležitý vek

"Vedľa vodiča vpredu je možné prepravovať dieťa, ak použijete detské zadržiavacie zariadenie, napríklad autosedačku alebo podsedák. Avšak musia byť vhodné podľa telesnej hmotnosti dieťaťa," dodáva Ábel.

Ďalšia naša diváčka si kúpila auto z iného okresu. Auto má platnú emisnú aj technickú kontrolu. Pýta sa, či si musí vymeniť malé osvedčenia o týchto kontrolách na nové evidenčné číslo aj keď je na nich uvedené VIN číslo auta.

"Pri zmene evidenčného čísla nie je uložená povinnosť podrobiť vozidlo administratívnej technickej a emisnej kontrole. V osvedčení o technickej kontrole ako aj v osvedčení o emisnej kontrole je okrem značky vozidla, aj identifikačné číslo vozidla - takzvané VIP číslo, kde ku zmene nedochádza," vysvetlil Ábel.

Naháňajú pokuty?

Podľa mňa ide na tejto fotografii len o naháňanie pokút. Toto nemá nič spoločné s heslom "pomáhať a chrániť", píše divák do redakcie.

TV JOJ

A policajný viceprezident reaguje: "Dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky sa môže vykonávať odkryte, skryte, diaľkovo alebo letecky, polícia nie je odkázaná pracovať takýmto spôsobom. Daný úsek sa dá kontrolovať napríklad za využitia iných technických prostriedkov."

Musia vodiči mestskej hromadnej dopravy používať bezpečnostné pásy, zaujíma diváka. "Podľa zákona o cestnej premávke je každá osoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom povinná toto zariadenie použiť, pričom uvedené sa vzťahuje aj na vodičov vozidiel MHD a zákon im neumožňuje žiadnu výnimku," uzatvára Ábel.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy