Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Za neplatnú STK hrozí majiteľom áut pokuta vo výške 330 eur
Zdielať na

Za neplatnú STK hrozí majiteľom áut pokuta vo výške 330 eur

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Majiteľka auta chcela predať auto. Požičala ho záujemcovi na skúšobnú jazdu, no ten sa vrátil až o týždeň. Spôsobil s ním škodu v zahraničí a priviezol ho s poruchou riadenia a poškodenou kapotou. Tieto poruchy dala opraviť a auto predala. Problémy ale začali dva roky po predaji. 

"Po dvoch rokoch mi prišiel list, že bola spôsobená škoda s autom v Hamburgu a spôsobil to mne cudzí muž. Čo je horšie, auto nemalo povinné zmluvné poistenie, nakoľko sme s ním nejazdili. Už sme počítali s tým, že ho poistí nový majiteľ. Čo máme urobiť? Škoda je vo výške 18 283 eur, čo je pre nás ako dôchodcov veľmi veľa," píše poškodená žena. 

"Za účelom riešenia tejto situácie je potrebné, aby ste s vašim známym podali na polícii oznámenie o neoprávnenom používaní vozidla dotyčným človekom, následne je potrebné o vykonaných krokoch informovať vašu poisťovňu," uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel. 

Vážnym problémom je ale to, že auto nebolo zákonne poistené. Napriek tomu, že majiteľ auto dlhodobo nepoužíva, je povinný poistku zaplatiť. "Pokiaľ nebolo prepísané na inú osobu, alebo vyradené z evidencie, ste povinný mať uzatvorené a zaplatené povinné poistenie. Pri spôsobení škody s takýmto autom môžete očakávať vymáhanie náhrady od poisťovne," dodal Ábel. 

Cudzokrajný vodičák

Ďalší divák napísal, že si svoj slovenský vodičský preukaz vymenil za anglický. Chce vedieť, či mu nehrozí pokuta, ak s anglickým vodičákom bude šoférovať na Slovensku.

"Vzhľadom na to, že Veľká Británia je zatiaľ členským štátom EÚ, môžete viesť motorové vozidlo aj s vodičským preukazom vydaným v tomto štáte na cestách Slovenskej republiky a samozrejme aj v ostatných štátoch EÚ," uviedol policajný viceprezident. 

Štyri roky neplatná STK

Štyri roky neplatnú technickú a emisnú kontrolu má divak, ktorý nám poslal ďalšiu otázku. Auto opravoval, no pre chýbajúce financie to trvalo dlhšie ako predpokladal. Teraz chce kontroly absolvovať a zaujíma ho. či môže očakávať pokutu, keďže zatiaľ žiadnu nedostal.

"Majiteľ vozidla, ktorý si nesplní zákonnú povinnosť a v stanovenej lehote nepodrobí vozidlo emisnej a technickej kontrole sa dopúšťa správneho deliktu, za ktorý príslušný okresný úrad uloží pokutu až do výšky 330 eur," dodal Ľubomír Ábel. Kompetentným v tomto prípade je ministerstvo dopravy. Poradiť Vám budú vedieť aj na vašom okresnom úrade.

Ďalšie otázky do našej rubriky nám aj naďalej posielajte na emailovú adresu akotonespackat@joj.sk. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie