Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Skryté meranie je zákonné. Pokutu musíte zaplatiť aj keď hliadku nevidíte
Zdielať na

Skryté meranie je zákonné. Pokutu musíte zaplatiť aj keď hliadku nevidíte

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Zuzana sa pýta, čo všetko musí vybaviť, ak chce osadiť zrkadlo. Pri vychádzaní z domu nemá dobrý výhľad. "Bývame pri hlavnej ceste. Keď vychádzame autom z dvora, máme zlý rozhľad na cestu a nevidíme či ide nejaké auto. Chceli by sme si, na vlastné náklady, osadiť cestné zrkadlo pre bezpečnejšie vychádzanie," píše čitateľka. 

"Musíte si podať žiadosť na príslušný správny orgán, pretože dopravné zrkadlá sú podľa vyhlášky dodpravné zariadenia. K požiadavke sa musí vyjadriť správca komunikácie a príslušný dopravný inšpektorát. Ak budú splnené všetky podmienky, dostanete povolenie na osadenie dopravného zrkadla," hovorí policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Ďalší čitateľ má na svojom malotraktore evidenčné číslo typu C, ktoré má platnosť do októbra tohto roku. Chcel by ho využívať aj na jar budúceho roka. "Bude sa dať platnosť evidenčného čísla predĺžiť, alebo si budem musieť vybaviť nové? Dokedy som povinný si to vybaviť ak budem chcieť malotraktor naďalej využívať," pýta sa čitateľ.

Evidenčné číslo C

"Zvlášte evidenčné čísla s písmenom C ste povinný vrátiť dopravnému inšpektorátu, ktorý vám ich vydal, a to najneskôr v deň skončenia ich platnosti. Následne môžete znova podať žiadosť o pridelenie nových, pričom ste povinný splniť rovnaké podmienky ako pri prvom vydaní. Žiadosť inšpektorát opätovne posúdi a evidenčné čísla vydá po splnení podmienok," vysvetľuje Ábel.

Skryté meranie

Čitateľku zaujíma, či musí zaplatiť pokutu, ak ju policajti namerali, tak, že boli schovaní za autobusovou zastávkou. Myslí si totiž, že to bolo nezákonne. "Za priestupok možno uložiť blokovú pokutu iba ak je spoľahlivo zistený a obvinený z priestupku je ochotný pokutu zaplatiť. Ak máte pochybnosti, treba podať sťažnosť na príslušné krajské riaditeľstvo policajného zboru," hovorí Ábel.

Ako nám ale policajný viceprezident ďalej povedal, skryté meranie rýchlosti je plne zákonné. A to nie len u nás, ale takmer po celom svete. Miesto, kde policajti rozložia radar určuje veliteľ hliadky. Musí byť umiestnený tak, aby správne fungoval. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie