Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z auta mu zostali len evidenčné čísla. Dá sa vozidlo odhlásiť?
Zdielať na

Z auta mu zostali len evidenčné čísla. Dá sa vozidlo odhlásiť?

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Štefan predával auto cez internet. Záujemcovi sa páčilo, tak mu hneď dal peniaze. Keď ale išiel do domu pre kúpnopredajnú zmluvu auto a aj záujemca zmizli. "Volal som policajtov, prišli a povedali, že nič s tým nemôžu robiť, lebo auto zaplatili. Teraz nemám žiadne papiere od auta. Nejde o auto, ale ako môžem teraz odhlásiť auto na polícii a potom v poisťovni," napísal Štefan.

"Na to, aby ste nebol zodpovedný za prevádzku vozidla, absolvovanie technickej, emisnej kontroly a platenia zákonnej poistky, doporučujeme požiadať dopravný inšpektorát o dočasné vyradenie vozidla z evidencie," hovorí policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Zostali mu len evidenčné čísla

Ďalší divák je osem rokov bez auta, z ktorého mu zostali evidenčné čísla. Teraz by ho chcel odhlásiť. Zaujíma ho, či je to možné.

"Predpokladáme, že ide o štandardný osobný automobil, ktorý už fyzicky neexistuje. V takomto prípade je jediný možný postup požiadať okresný úrad životného prostredia o vydanie rozhodnutia o neexistencii vozidla a následne požiadať dopravný inšpektorát o vyradenie vozidla z evidencie. Vydanie uvedeného rozhodnutia podlieha poplatku do enviromentálneho fondu vo výške 500 eur za jedno vozidlo," hovorí Ábel.

Nedal prednosť

Michaela z Košíc mala nehodu na križovatke. Vodič na hlavnej ceste jej dával prednosť. Ďalší šofér v druhom pruhu, ktorého nevidela, ale už nie. "Jeden vodič na hlavnej ceste mi dal prednosť no druhý išiel ďalej a zrazili sme sa. Kto má v tomto prípade prednosť," pýta sa Michaela. 

"Platí, že vodič, ktorý prichádza do križovatky po vedľajšej ceste označenej dopravnou značkou „Daj prednosť v jazde“ alebo "Stoj, daj prednosť v jazde“ je povinný dať prednosť v jazde vozidlám a ostatným účastníkom cestnej premávky prichádzajúcim po hlavnej ceste. Táto povinnosť musí byť splnená vždy za akýchkoľvek tvarov a usporiadaní križovatky," hovorí policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy