Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čo všetko musíte spĺnať pri šoférovaní, keď máte viac ako šesťdesiatpäť rokov
Zdielať na

Čo všetko musíte spĺnať pri šoférovaní, keď máte viac ako šesťdesiatpäť rokov

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Petra vyhodili z druhej skúšky z odbornej spôsobilosti na vodičský preukaz. Prešiel totiž križovatku na oranžovú. Tá mu zasvietila rovno nad hlavou. Inštruktor mu mal okamžite skočiť na brzdu a skúšajúci komisár ho mal zas okamžite vyhodiť. Skúsený vodič cíti krivdu. Tvrdí totiž, že mladík pred ním rovnako prešiel križovatku na oranžovú a všetci boli spokojní.

"Vo všeobecnosti ak pri skúške z vedenia motorových vozidiel žiadateľ porušil pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom alebo tak, že vážne ohrozil alebo mohol ohroziť bezpečnosť cestnej premávky, alebo nastala situácia, keď pri vedení motorového vozidla musel zasiahnuť inštruktor alebo skúšobný komisár, je hodnotený kvalifikačným stupňom neprospel a skúšobný komisár skúšku okamžite u končí," hovorí policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Ďalší prípad sa týka vodiča, ktorý za prvú skúšku zaplatil z odbornej spôsobilosti na vodičský preukaz 80 eur. Druhýkrát za skúšku platil 50 eur. Zaujíma ho, koľko bude stáť tretia skúška.

"Správne poplatky za uvedené úkony sú taxatívne a vymedzené v zákone o správnych poplatkoch. Tieto neurčuje polícia a napríklad za skúšku na skupinu B je to 33 eur," hovorí Ábel. Výška správnych poplatkov je závislá aj od skupiny vodičského oprávnenia, ale aj od skutočnosti či ide o opakovanú skúšku. 

Edita dovŕši v decembri 65 rokov a chce naďalej šoférovať. Pýta sa, aké podmienky musí splniť aby mohla ďalej šoférovať.

"Jedná sa o lekársku prehliadku zameranú na zdravotnú spôsobilosť na vedenie motorových vozidiel. Túto vykonáva lekár, ktorý poskytuje všeobecnú ambulatnú zdravotnú starostlivosť pre dospelých. Ide o komplexné fyzikálne vyšetrenie vrátane orientačného vyšetrenia sluchu, zrakovej ostrosti, zorného poľa, rovnováhy a orientačného neurologického vyšetrenia. Posudzujúci lekár, ale môže požiadať aj o ďalšie odborné vyšetrenie," uzavrel Ábel.

Súvisiace články