Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
EÚ: Ministri spravodlivosti a vnútra rokujú o situácii v Afganistane
Zdielať na
Noviny.sk

EÚ: Ministri spravodlivosti a vnútra rokujú o situácii v Afganistane

BRUSEL - Ministri spravodlivosti a vnútra členských štátov Európskej únie (EÚ) v utorok diskutujú o príleve utečencov a migrantov, ktorý sa očakáva po tom, čo moc v Afganistane prevzalo hnutie Taliban. Stretnutie sa koná deň po tom, čo z medzinárodného letiska v Kábule odleteli poslední americkí vojaci a ukončili tak najdlhšie trvajúcu vojnu vedenú Spojenými štátmi.

Blok 27 krajín hľadá spôsoby, ako zabrániť opakovaniu utečeneckej krízy z roku 2015, ktorú podnietila občianska vojna v Sýrii. Príchod viac ako milióna migrantov do Európy vtedy vyvolal napätie medzi členskými štátmi, ktoré sa sporili, ako najlepšie zvládnuť ich prílev. Nová vlna migrantov z Afganistanu pravdepodobne napätie ešte viac prehĺbi. EÚ podľa agentúry AP pravdepodobne poskytne finančné prostriedky na ubytovanie utečencov v krajinách susediacich s Afganistanom, aby zabránila ich smerovaniu do Európy.


„Je dôležité, aby sme boli v pozícii, v ktorej sa môžeme vyhnúť humanitárnej kríze, migračnej kríze a bezpečnostnej hrozbe zo strany Afganistanu,“ uviedla pred stretnutím európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

„Potom však musíme konať hneď a nečakať, kým sa na našich vonkajších hraniciach objavia veľké toky ľudí alebo kým sa posilnia teroristické organizácie... Preto musíme konať teraz, aby sme podporili ľudí v Afganistane, v susedných krajinách a spolupracovali s medzinárodnými organizáciami,“ dodala eurokomisárka.

Podľa niektorých odhadov v únii od roku 2015 požiadalo o azyl zhruba 570-tisíc Afgancov. Od februára, keď už bolo jasné, že Spojené štáty stiahnu svojich vojakov z Afganistanu, sa počet žiadostí podaných afganskými štátnymi príslušníkmi zvýšil o tretinu. Podľa údajov azylového úradu EÚ v máji zaregistrovali viac ako 4 648 žiadostí. Úspešná pritom zvykne byť približne polovica žiadostí.

Najčítanejšie