Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Klamlivé faktúry za stovky eur, Barbora prišla o 170 eur
Zdielať na

Klamlivé faktúry za stovky eur, Barbora prišla o 170 eur

BRATISLAVA / Chcela si zaregistrovať logo a názov svojej fIrmy. Barbora zaplatila 170 eur. Myslela si, že platí registračný poplatok Úradu priemyselného vlastníctva, ale peniaze šli inam. Naletela schránkovým firmám, ktoré robia podvody po celej Európe.

Barbora chcela ochrannú známku na firmy, ktorú si založila s manželom. Vymysleli názov, logo, vybrali si farby, tvar písma aj tvar značky. Niekoľkostranový projekt poslali na registráciu do Banskej Bystrice. Dnes má v ruke faktúru na 170 eur, ktorú zaplatila. Nie však Úradu priemyselného vlastníctva, ale schránkovej firme, so sídlom v Piešťanoch.

"S hlavičkou medzinárodného patentového úradu so všetkými údajmi, ktoré som ja poslala v tej žiadosti na Úrad priemyselného vlastníctva vrátane značky a vyobrazenia značky, ktorú dovtedy nikto nemohol vidieť. Som čakala, že príde nejaké konečné vyrozumenie, že máte značku, ďakujeme za poplatok," tvrdí Barbora.

Logo posunuli firme

Myslí si, že jej adresu, logo, názov aj tvar firemnej značky niekto z regulérnej inštitúcie posunul firme, ktorá ju takouto faktúrou dokázala osloviť skôr, ako ju úradníci vyzvali písomne, na uhradenie poplatku za registráciu.

Nemýli sa. Úrad naozaj dáva takéto informácie do svojich verejných registrov. "Do troch, štyroch dní zverejňujeme všetky podané prihlášky," informuje hovorkyňa Úradu priemyselného vlastníctva Ivana Zajíčková.

Barbora prišla o 170 eur. Úrad priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici tvrdí, že nie je jediná. Na svojej webovej stránke má už dlhší čas zavesené upozornenie práve na tento typ kšeftu s ktorým úrad nemá nič spoločné. Okrem webu, upozornenia visia aj na samotnom úrade.

Celoeurópsky problém

Zatiaľ, čo Barbora odišla spísať na tých, ktorým naletela, podanie na prokuratúru, nepochybne sofistikovaní kšeftári prepojení do medzinárodného kšeftu sledujú internetom tých, ktorí o registrácie známok žiadajú alebo im práve konči doba už vytvorenej registrácie. "Bohužiaľ, je to celoeurópsky problém, ktorý sa rieši na nadnárodnej úrovni," dodáva Zajíčková.

Téme sa venuje redaktor Rastislav Striško:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy