Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štátne nemocnice neplatia dodávateľom takmer dva roky
Zdielať na

Štátne nemocnice neplatia dodávateľom takmer dva roky

BRATISLAVA / Niektoré štátne nemocnice ohrozujú tisícky pracovných miest aj zdravie pacientov. Dlh voči dodávateľom sa stáva neúnosný, niektoré nemocnice si prestali objednávať potrebný zdravotnícky materiál a nevyhnutné pomôcky. Podľa zistení televízie JOJ sa chcú dodávatelia zdravotníckych pomôcok sťažovať na Európskej komisii. Nikoho by nepotešilo dostať za dodaný materiál zaplatené až takmer po dvoch rokoch.

Obchodný zákonník tvrdí, že faktúry treba platiť do tridsiatich dní od vystavenia. Mestá, obce či štát majú výnimku. Faktúry môžu splácať do 60 dní.

Lehota 615 dní

Najnovšie ale štátne nemocnice tromfujú všetky očakávania. "Oneskorenie dosahuje dobu 615 dní. Čo je suverénne najdlhšie obdobie v Európskej únii," tvrdí Linda Bologna zo Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok. 

Dodávateľom dochádza trpezlivosť. majú dve možnosti. Buď dajú nemocnice na súd alebo sa môžu sťažovať. Vybrali si sťažnosť na Európskej komisii. "Situácia je pre nich neúnosná až likvidačná. A je tu obrovské riziko, že musia zo slovenského trhu odísť. Môže dôjsť k chýbaniu iných zdravotníckych pomôcok pre pacientov," tvrdí Bologna.

Systémové riešenia chýbajú

Analytici už dlho volajú po systémových riešeniach. Tie neprichádzajú a nemocnice sa dočkajú vždy len jednorázového oddlženia. Dobehne to ale nás všetkých. "Vplyv na horšiu starostlivosť, horší prístup zdravotníkov, menej kvalitné stroje, menej kvalitné lieky či nedostatok liekov," uviedol analytik INEKO Dušan Zachar.

Štátne nemocnice sú zadĺžené už roky. Každá vláda z toho viní tu predošlú. Každá vláda trvá na tom, že robí, čo môže. "Je to ďalšie zlyhanie ministerstva zdravotníctva, pretože nepredstavilo žiadne reálne a uveriteľné riešenia," tvrdí expert KDH pre zdravotníctvo Marián Faktor.

"Čo vieme, tak nemocnice sa snažia splácať tie požiadavky v tej lehote, v akej je to možné," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Stabilita a znižovanie

Ministri Ficovej vlády sa pýšia tým, že nemocniciam sa darí. Kým Radičovej vláda nechala nemocnice s dlho nad 100 miliónov eur, teraz ide o 500 miliónov. "Interpelovali sme ministra, nech povie, čo s tým dlhom a aké má riešenia. Zatiaľ sme odpoveď nedostali," dodáva Faktor.

"V roku 2011 sme zdedili nemocnice so 156-miliónovým dlhom. A to aj napriek predchádzajúcemu oddlžovaniu. Radi by sme vedeli kroky, ktoré opozícia robila. Nám sa ten dlh podarilo stabilizovať a znižuje sa," dodal Bubla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy