Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratislave hrozí finančný kolaps, mesto má dlh vyše 200 miliónov eur
Zdielať na

Bratislave hrozí finančný kolaps, mesto má dlh vyše 200 miliónov eur

BRATISLAVA / Bratislava je zadĺžená, s množstvom neuhradených faktúr a reálne jej hrozí kolaps, uviedol bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Od nástupu do úradu rieši problémy po predchádzajúcom vedení. Dlh mesta prevyšuje 200 miliónov eur.

"Mesto sme neprevzali v dobrom stave, ale spoločne s poslancami to chceme stabilizovať. Finančný kolaps mesta nedopustíme," vyhlásil.

Nesrovnal nechce pokračovať v tradícií svojich predchodcov, v tradícií poloprávd a účtovných trikov a nehovorenia pravdy Bratislavčanom.

"Ak by sme s rozpočtom nič neurobili, na budúci rok je Bratislava vo finančnom kolapse a obávam sa, že by nebola schopná plniť funkcie, ktoré ľudia od hlavného mesta očakávajú," dodal primátor.

Predchádzajúce vedenie odovzdalo mesto a na rozpočet naviazané podniky a organizácie s dlhom 212 miliónov eur, z čoho 202 miliónov je dlh mesta a mestských podnikov a 10 miliónov sú neuhradené faktúry po lehote splatnosti.

Treba šetriť

Pre zlé hospodárenie mesta v minulosti je viac ako nevyhnutné, aby Bratislava začala šetriť. "Šetriť začíname od seba, primátor ani viceprimátori nedostanú pridané na plate, poslanci majú nárok na odmeny, ale vyzývam ich, aby si ich vzhľadom k finančnej situácii mesta nevyplatili. V návrhu rozpočtu sme však znížili výdavky na propagáciu mesta a marketing. Všetky organizácie dostali financie na svoje fungovanie, hoci predpokladám, že žiadna nebude spokojná. Šetriť ale musíme všetci, ak nechceme dostať mesto do nútenej správy," zhrnul Nesrovnal s tým, že vážna situácia je najmä v mestskej hromadnej doprave.

V posledných rokoch dopravný podnik nakúpil veľké množstvo prepravných vozidiel, ktoré musí mesto splácať, pričom kompetentní nemysleli na finančnú udržateľnosť. Nové vedenie navyše rieši problémy s narýchlo sprevádzkovanou električkovou traťou v Dúbravke.

Ako dnes primátor pripomenul, úsporné opatrenia sa nebudú týkať školstva, dbať chce aj na zeleň a čistotu mesta. Zvýšiť chce príspevky na mestský mobiliár, obnovu lavičiek a odpadkových košov. "Prostriedky v oblasti čistoty nebudeme krátiť, naopak, zvýšime ich," poznamenal. Šetriť mesto nebude ani na kultúre, športe či v sociálnej oblasti.

Mesto je zadĺžené, primátor chce, aby to Bratislavčania vedeli:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy